hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.

Szakbizottsági támogatás a megyei intézmények átadásának megtárgyalásához

Az Országgyűlés Önkormányzati és Területfejlesztési Bizottsága támogatta a megyei önkormányzatok konszolidációjáról, a megyei intézmények, valamint a főváros egyes egészségügyi intézményeinek átvételéről szóló törvényjavaslat általános vitára való alkalmasságát.

A testület hétfői ülésén ugyancsak kormánypárti szavazatokkal többséget kapott az intézményátadáshoz szükséges alkotmánymódosítási javaslat parlamenti vitára való alkalmassága is.

Szabó Erika államtitkár elmondta, a "megoldás lényege", hogy a megyei önkormányzatok által működtetett 739 egészségügyi, oktatási, szociális és közművelődési intézmény működtetését az állam 2012. január 1-jével átveszi.

Az egészségügyi intézményeket a Nemzeti Erőforrás Minisztérium irányítása alatt álló Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség-és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) fogja működtetni, míg az összes többi intézményt a kormányhivatalok veszik át, és a kormányhivatalok mellett, külön erre a célra szolgáló megyei intézményfenntartó központok működtetik majd. Mindehhez 14 törvény módosítására van szükség.

Az adósságállományt és a szállítói tartozásokat is átvállalja az állam, így a megyei önkormányzatok teljes körűen megmenekülnek a tehertől is, és a jövőben már területfejlesztési feladatokat fognak ellátni.

Répássy Róbert államtitkár közölte: az alkotmánymódosítás lényege, hogy a közösségi tulajdonban lévő vagyontárgyak egy másik közösségi tulajdonba kerülhetnek ingyenesen, ha egy törvény így rendelkezik. A javaslattal összefüggésben arról is beszélt, hogy 1989 és 1990 között nem volt szükségszerű, hogy állami tulajdonok megyei önkormányzati tulajdonba kerüljenek. Példaként említette, hogy egykori MSZMP pártházakat is megyei önkormányzati tulajdonba adtak.

Varga Zoltán (MSZP) volt önkormányzati miniszter ezzel szemben úgy látta: azért kell módosítani az alkotmányt, mert a kormányfő és a megyei elnökök közötti megállapodás alkotmányellenes. Véleménye szerint a kormány a magán-nyugdíjpénztár után most a megyei önkormányzati vagyont is "einstandolja".

Hegedűs Lorántné (Jobbik) ugyancsak azon a véleményen volt, hogy az alkotmánymódosítás csak "utólagos kozmetikázás". Az aláírt megállapodás szerinte valójában nem politikai szándéknyilatkozat, hanem tartalmát tekintve egy szerződés, amit nem írhattak volna alá. Az ellenzéki képviselő a megyei ingatlanátadást "vagyonelkobzásnak" nevezte, és arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzati vagyontárgyakhoz más jogosítványok kötődnek, mint az államiakhoz.

Szabó Erika válaszában elmondta, a mostani változtatással az állam lényegében visszaveszi azt a feladatot, amit eddig a megyei önkormányzatokkal láttatott el. Mint fogalmazott, nyilvánvaló, hogy "a feladattal együtt jön" az ellátáshoz szükséges vagyon is. Az eltérő anyagi helyzetben lévő megyei önkormányzatokra utalva arról beszélt: az állami szerepvállalás a garancia arra, hogy mindenki magas színvonalú ellátást kaphasson a jövőben. Leszögezte azt is, az állam által januárban átvett intézményekben dolgozóknak "nem lesz veszélyben a munkahelyük, senki nem készül elbocsátásokra, intézmény-összevonásokra".

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink