hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Szagokkal tanulhatunk alvás közben

Kelj fel és szippantsd be a kávé illatát. Vagy aludj tovább és úgy szagold meg. Mindkét esetben megtanulhatsz valamit. Az emberek alvás közben új asszociációkat építhetnek ki a szagokra, ami azt jelenti, hogy alvás alatt is lehetséges a tanulás.

„Tudjuk, hogy a napközben összegyűjtött információkat alvás közben konszolidálhatjuk. Amikor azonban megpróbáltak a személyeknek verbális úton új tényeket alvó állapotban megtanítani, ezek a próbálkozások nem jártak sikerrel” – mondja Anat Arzi, az izraeli, rehovoti Weizmann Intézet munkatársa.

Arzi és munkatársai új megközelítést alkalmaztak, a szavak helyett szagokat használtak. A kísérleti személy alvás közben különböző hangokat hallott, és mindegyiket egy-egy másféle szag követte. Akárcsak éber állapotban, a személyek nagyokat szippantottak a kellemes szagokból, és kisebbeket a kellemetlenekből.

Később már a hangok önmagukban elegendők voltak ahhoz, hogy mélyebb vagy felületesebb szippantást váltsanak ki. Azaz, sikerült az alvókban feltételes reflexet kiépíteni, ahol a feltétlen inger a szag, a feltételes inger pedig a hang volt.

„Többre vagyunk képesek alvás közben, mint gondoltuk. Meg kellene tudni, mi az a maximális teljesítmény, amire még alkalmasak vagyunk” – mondta Arzi.

Bár az algebrát aligha fogják szagokra lefordítani, de egyes kutatók szerint már a mostani eredmények is felhasználhatók lehetnek a gyakorlatban. Ezzel a módszerrel talán meg lehet tanítani például az alvási apnoés embereket, hogy a megfelelő ingerre mély belégzést hajtsanak végre - írja a New Scientist.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: New Scientist)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink