hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Tudomány

A délutáni alvás javítja a tanulási képességet

A berkeley-i Kaliforniai Egyetem kutatói kimutatták, hogy a délutáni alvás drámaian jó hatással van az agy kognitív teljesítményére.
Ugyanez a kutatócsoport korábban diákokon kimutatta, hogy ha egész éjszaka nem alszanak, mintegy 40 százalékkal romlik az új tények elsajátításának képessége. Magunkon is akárhányszor tapasztalhattuk, hogy az alvásmegvonás sok tekintetben mintegy lelassítja szellemi működésünket.
 
A jelen vizsgálatba Matthew Walker, a kutatás vezetője és munkatársai 39 egészséges fiatal felnőttet vontak be. Két csoportra osztották a résztvevőket: az egyik csoport tagjai délután aludtak, a másiké nem. A kísérleti személyeknek délben egy nehéz anyagot kellett megtanulniuk, amelyet a kutatók úgy terveztek meg, hogy aktivitásra serkentse az agy egyik mélyen fekvő részét, a hippokampuszt, amelynek nagy szerepe van a tényekre való emlékezésben. A két csoport teljesítménye között nem volt lényeges különbség.
 
Délután 2 órakor az egyik csoport tagjai másfél órát alhattak, míg a másik csoportba tartozók ébren maradtak. Később, délután 6 órakor a személyeknek ismét egy tanulási feladatot kelett elvégezniük. Az ébren maradt csoport teljesítménye kifejezetten rosszabb volt, mint a déli feladat esetében, a délután alvó személyek tanulási képessége viszont jelentősen javult a korábbi feladatban mutatotthoz képest.
 
Az eredmények alátámasztották a kutatócsoportnak azt a feltevését, hogy az alvás feltétlenül szükséges a rövidtávú emlékezeti tár kiürítéséhez, ahhoz, hogy legyen „hely” az új információk befogadására. Ezt a folyamatot ma már konkrét agyi struktúrákhoz tudjuk kötni: a tényekre vonatkozó emlékeket átmenetileg a hippokampusz tárolja, majd innen a prefrontális kéregbe kerülnek át, amelynek nagyobb a tárolási kapacitása. Dr. Walker egy e-mail rendszerhez hasonlította a folyamatot, ahol a beérkező levelek mappája egy idő után megtelik, és új levelek nem tudnak érkezni addig, amíg ki nem ürül – ez a kiürülési folyamat zajlik le az alvás során, amikor a beérkező levelek átkerülnek egy másik mappába.
 
A kutatás legfontosabb eredménye az volt, hogy kimutatták, hogy ez az emlékezetfrissítő folyamat az alvás 2-es fázisában történik, ami a közepesen mély alvásnak felel meg, és a mély, lassú hullámú alvás és a szemmozgásokkal járó alvás fázisai között mutatkozik. Korábban nem ismerték ennek az alvásfázisnak a funkcióját, noha a teljes alvásidő mintegy felét ebben töltjük. „Nem tudom elképzelni, hogy Természet Anyánk úgy intézné a dolgokat, hogy alvásunk 50 százaléka 2-es fázisú alvás legyen, pusztán azért, hogy minden funkció nélkül csak éppen átmenetet képezzen két másik alvásfázis között” – mondta dr. Walker.

A kutatók előzetes eredményeikről egy vasárnapi san diegó-i konferencián számolnak be, és az EurekAlert is hírt adott róluk. 

 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink