hirdetés
2024. május. 09., csütörtök - Gergely.

Sürgősséggel az Európai Bizottság elé kerül az orvosi kamara ügye

A magyar kormány jogalkotási tervének, amely a Magyar Orvosi Kamara kivéreztetéséhez vezetne, számos uniós következménye lehet, írja a hvg.hu.

Ami a Magyar Orvosi Kamara hatásköreinek átírásáról szóló jogszabály-javaslat benyújtásának körülményeit illeti, a magyar kormány által, az uniós forrásokhoz való hozzáférés érdekében vállalt kötelezettségek egyike az volt, hogy a törvényalkotás során társadalmi egyeztetést végeznek el. Ez visszatérő kifogás volt a magyar kormánnyal szemben, az Európai Bizottság hosszú időn keresztül rótta fel azt a gyakorlatot, hogy a parlament akár egy napon belül hozott törvényeket anélkül, hogy az érintetteket erről megkérdezte volna.

A jogállamisági eljárás keretében tavaly ősszel az Országgyűlés módosította a jogalkotási törvényt és vállalta, hogy az általa kezdeményezett és kihirdetett jogszabályok 90 százalékát társadalmi egyeztetés után fogadják el.

Ebbe a körbe tartozik a kötelező kamarai tagság felszámolását célzó módosítócsomag, ám a MOK vezetése hétfői sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy semmilyen értesítést nem kaptak a benyújtott törvényjavaslatról, ugyanolyan meglepetésként érte őket, mint bárki mást, aki a sajtóban olvasott róla.

Ez egy olyan tényező, amelyre az Európai Bizottság okkal hivatkozhat, amikor az immáron 27 magyar vállalás teljesítéséről kell majd tárgyalni. Tavaly decemberben a tagállamok úgy döntöttek, hogy ugyan a magyar jogalkotás meghozott szükséges törvényeket, ezek azonban nem elegendőek és teljes körűek, ezért valamennyit újra vizsgálni fogják. Addig pedig tulajdonképpen semmilyen uniós forráshoz nem juthat az ország.

(...)

Rövid távon a Magyar Orvosi Kamara ellehetetlenítése miatt jogsértési eljárást kockáztat a magyar kormány, középtávon pedig azt, hogy erre (is) hivatkozással tovább csúszik az uniós forrásokhoz való hozzáférés.

Mindenesetre az Európai Bizottságnak hamarosan állást kell foglalnia, Ujhelyi István EP-képviselő ugyanis közösségi oldalán bejelentette, hogy sürgősséggel az uniós testülethez fordul, mert szerinte végtelenül felháborító, ahogy nekimennek az orvosi kamarának, ráadásul ez a jogállamisági vitában a forrásokat is veszélyezteti – idézi a politikus posztját a hvg.hu.

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink