hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.

Sokban van, ha nem szedik

A gyógyszeres terápia félbehagyása miatt az OEP 1,5-1,8 milliárd forintot dob ki évente az ablakon csupán a skizofrén betegek esetében – írja a PharmaOnline.

Fiatal hazai egészségügyi közgazdászok kutatásáról számol be a lap, akik a skizofrénia költségeit vették górcső alá.  E betegség azért is keltette fel a kutatók figyelmét, mert a kezeltek még optimális körülmények között is gyakorta megszakítják a terápiát, miközben a visszaesés kockázata kezelés nélkül 70 százalék.

Éves szinten az érintett antipszichotikumokra 17 milliárd forintot költ az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). Kiszámolták, hogy betegenként a gyógyszerfelhasználás átlagos költsége 177-282 ezer forint között mozog, s míg a járóbeteg ellátás költsége betegenként legfeljebb 20 ezer, addig a kórházi kezelésé túllépheti akár a 400 ezer forintot is.
A vizsgálat elsődleges tárgya az volt, vajon mennyibe kerül az OEP-nek a gyógyszeres kezelés megszakítása.  A kutatók kalkulációja szerint ez eléri az ártámogatásra fordított teljes költség 7-10 százalékát, 1,5-1,8 milliárd forintot – olvasható a pharmaonline.hu-n.

(forrás: PharmaOnline )
hirdetés

Könyveink