hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Sok sebből vérző műhibaperek

A szülészeten, a traumatológián, a gyerekgyógyászaton és a plasztikai sebészeten a leggyakoribbak a műhibaperek - hangzott el az MR1 Kossuth Rádió műsorában.

A kártérítések száma és összege folyamatosan emelkedik, miközben a kórházaknak még a betegellátásra is alig van pénzük.

Már százmilliós műhibaperek is zajlanak, az összegek pedig a legtöbbször alulbiztosított kórházak számára óriási költségvetési terhet jelenthetnek – mondta műsorunkban Harmat György, a Heim Pál Gyermekkórház főigazgatója hozzátéve: a Magyar Kórházszövetség egy évtizede foglalkozik azzal, hogy létrehozzon egy ernyőszervezetet a kórházaknak, megfelelő biztosítási és szakértői hátteret nyújtva, az egyénileg védekező kórházak ugyanis vert helyzetben vannak a jelentősebb anyagi eszközökkel rendelkező ügyvédi irodákkal szemben.

Harmat György felhívta a figyelmet arra is: halaszhatatlanná válik valamilyen összefogás, hiszen két év múlva a határon átnyúló egészségügyi ellátás átnyúló kártérítési kötelezettséget is jelent majd, azaz jóval nagyobb összegű kártérítési perek is indulhatnak.

Radnai Zoltán, a Fővárosi Önkormányzat Egyesített Szent István és Szent László Kórházának főigazgatója a műsorban leszögezte: ha műhibát követ el egy orvos, vállalni kell érte a felelősséget, ugyanakkor tény, hogy a milliós perek a kórházak működését veszélyeztetik. A főigazgató utalt arra is, hogy gyökerében kellene kezelni a problémát, hiszen az orvosok túlterheltek, a kórházak alulfinanszírozottak, és megélhetési perek is előfordulnak.

Pongrácz Krisztina ügyvéd arról beszélt a Napközben műsorában: a tapasztalatok szerint a kórházak nem feltétlenül ismerik el a felelősségüket, sokszor akkora az ellenállás az intézmények, orvosok részéről, hogy szinte lehetetlen megegyezni. Márpedig a károsult betegnek mielőbb szüksége lenne a pénzre, a pereskedés azonban akár 8-10 évig is eltarthat. Az ügyvéd utalt arra is: meg kellene vizsgálni, miért van ennyi műhibás ügy.

A teljes cikket itt olvashatja.

(forrás: MR1 - Kossuth Rádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés