hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Sinkó Eszter: A magánegészségügy sokak számára nem megfizethető

Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász a haszon.hu-nak elmondta, hogyan lehetne javítani a magyar egészségügyi ellátás színvonalán.

Hogyan lehetne javítani a magyarok egészségi állapotán és miként lehetne rávenni őket, hogy eljárjanak szűrésre?

Mint mondtam, az átlagember egészségtudatosságán a gyermekkorban elkezdett oktatással lehet javítani, hogy a legfontosabb ismeretek az alacsonyabb iskolázottságú társadalmi rétegekhez is eljussanak. Ám ez önmagában nem elég. Az államnak ezen felül is van teendője. Hogy csak egyet említsek: mindent meg kellene tennie az egészséges környezet biztosításáért. Nagyon sokan halnak meg például a levegő rossz minősége miatt. Ami pedig a szűréseket illeti, döntő fontosságú, hogy ha már hirdetünk ilyeneket, tisztázzuk, van-e megfelelő eszközpark a vizsgálatokhoz, majd pedig hogy mikorra és milyen minőségű leletet kap a beteg. Előbbi tekintetében nem állunk rosszul, de a leletek "megfejtésében" bizony sok a tévedés. A megoldást nyilvánvalóan az jelenhetne, ha egy közös felületre fel lehetne tölteni a leleteket, ahol mesterséges intelligencia alapú szoftverek első körben kiértékelnék azokat, aztán a második körben már orvosok is felülvizsgálhatnák az eredményeket, kiszűrve a tévedéseket.

Javulhat mostanában a haziorvosi ellátas színvonala?

Bízom a praxisközösségek létrehozásnak sikerében, mert ezzel a betegek közvetlen környezetében a jelenleginél jóval több szolgáltatás lesz elérhető. Az összefogó, együttműködő háziorvosok közösen ugyanis már tudnak pszichológust, gyógytornászt és egyéb segítőket alkalmazni. A technológiának itt is fontos szerepe lehet, hiszen a receptfelírással, a beutalók kiadásával kapcsolatos teendők digitalizálása csökkentheti a várakozók számát és az orvosok terheit is.

A legnagyobb falat gondolom a kórházi ellátás reformja lehet.

Fontos tisztázni a betegút kérdését, hogy ki, honnan, mikor és miért kerülhet kórházba. A szűkös anyagi és humán erőforrások központosítása az 50-60 akut kórházba hozhat eredményeket. Ehhez azonban komoly átszervezésekre lesz szükség. Mivel érzékeny társadalmi és politikai kérdésről van szó, a legfontosabb kérdés az, hogy a politika mennyi támogatást, mennyi eszközt ad majd ehhez a komoly munkához, hiszen új ellátási térképet kell kialakítani a koncentráció ellensúlyozására.

​Ha javul az állami egészségügy színvonala, akkor nem lesz ekkora igény a magánegészségügyre?

Ha érdemben javulna, akkor igen. De ahhoz a betegeknek a számukra szükséges szolgáltatásokhoz térben és időben elfogadható módon kell hozzáférniük. A kormányzati erőfeszítések középpontjában elsődlegesen persze a közellátás megszilárdítása kell, hogy álljon, de második körben a magánegészségügy szabályozottságának javítása, az egészség célú megtakarítások támogatása is napirenden kell, hogy szerepeljen. Első körben szerintem a magánszektor tovább fog erősödni, mert sok szolgáltatás a lakóhelytől távol, a központi kórházak valamelyikében lesz csak elérhető. Az persze nagy kérdés, hogy lesz-e fizetőképes kereslet a további növekedéshez. Elkerülhetetlenné válik a kiegészítő biztosítások nagyobb piaci térnyerése, és az egészségpénztárak kormányzati támogatása, mivel a magánegészségügy sokak számára nem megfizethető.

A teljes interjút a haszon.hu közli.

(forrás: haszon.hu)
hirdetés

Könyveink