hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Sarlatánok kíméljenek!

A gyógyszeripar néha valóban trükközni próbál, de a szigorú szabályozás és a nagy kockázat miatt ez az egyik legtisztességesebb ipari szektor, írja a Magyar Időkben Boldogkői Zsolt.

Az egészségügy a társadalom talán legdemokratikusabb területe, hiszen itt bárki bármit szabadon állíthat, sőt akár árulhat is, ha megfelelően végzi a címkézést. A tudományos orvoslás korában létezik egy alternatív megoldásokat kínáló középkori világ, amelytől nem követeljük meg, hogy bizonyítsa, terápiái valóban működnek. Az áltudomány hatalmába kerítette a populáris médiát, néptömegek bizalmát nyerte meg, sőt behatolt az egyetemekre is. (...)

Idehaza a Gazdasági Versenyhivatal a legaktívabb a csalók lefülelésében, de hatásköre csupán arra terjed ki, hogy a delikvens cég a megfelelő módon promotálja-e termékét. Mostanában az igazságszolgáltatás is mozgolódik a területen, a CoD-teás Dávid Tamást fogta perbe. No nem azért, mert egzotikus teája csak egy blöff, hanem mert állatorvos minőségben adott utasítást C-vitamin-injekció beadására, tehát sarlatán.

A tudományos módszer egyszerű alapelven nyugszik: vizsgáljuk meg, valóban működik-e a kérdéses terápia. Ha a készítmény kiállja a próbát, azaz a kontrollhoz képest hatásos és nem okoz jelentős mellékhatást, akkor, és csak akkor mehet a piacra. Az alternatív orvoslás elvei és módszerei nem igényelnek bizonyítást, elegendő, ha egy mester kijelentéseit idézzük, vagy a több ezer éves népi bölcsességre utalunk. (...)

Az összeesküvés-elméletek gyakran igazságmorzsákra épülnek. A gyógyszeripar néha valóban trükközni próbál, de a szigorú szabályozás és a nagy kockázat miatt ez az egyik legtisztességesebb ipari szektor. Tudjuk azt is, hogy sok orvos megvesztegethető a gyógyszergyárak által, és, hogy az orvoslátogatás célja nem pusztán a termékismertetés.

Az orvoslás által okozott magas halálozási gyakoriság, a türelmetlenség, a hálapénz, a magánbetegek állami infrastruktúrával való gyógyítása mind inflálja az orvoslásba vetett hitet. A hibák és tökéletlenségek ellenére az autentikus orvoslásnak nincs alternatívája. Tudomány nélkül nincs tudás, tudás nélkül nincs gyógyhatás, a hazugság talaján pedig csak újabb hazugság fakadhat.

A szakmának egyként kellene felállnia és kijelentenie, elég volt, de előbb a saját portát kellene kitakarítanunk.

A teljes cikk

 

(forrás: Magyar Idők)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés