2024. július. 03., szerda - Kornél, Soma.
hirdetés
hirdetés

Karsai Dániel nem megy el idő előtt

Elviselhetetlen lelki szenvedés miatt engedélyezték az aktív eutanáziát

Megkapta a végső engedélyt az aktív eutanáziára az a 29 éves holland nő, aki elviselhetetlen lelki szenvedése miatt kérte azt. Karsai Dániel nem megy el idő előtt csak azért, hogy valamit bizonygasson.

Megkapta a végső engedélyt az aktív eutanáziára, és a következő hetekben véget is vetethet az életének az a 29 éves holland nő, aki három és fél éve kérvényezte, hogy az elviselhetetlen lelki szenvedése miatt orvosi beavatkozással halhasson megírja a Guardian nyomán a Telex.

Zoraya ter Beek gyerekkora óta krónikus depresszióval, szorongással és személyiségzavarral küzd, 25 évesen döntött úgy, hogy nem akar tovább élni. Esete nagy visszhangot váltott ki. „Az emberek azt gondolják, hogy ha valaki mentálisan beteg, akkor nem tud tisztán gondolkodni, ami sértő” – mondta a Guardiannek. Ter Beek szerint ő és a döntéshozók sem vették félvállról az esetét, a jogszabály szigorú, neki is egy többlépcsős és több évig tartó folyamaton kellett végigmennie, mielőtt elfogadták volna a kérvényét.

Hollandiában 2002 óta garantálja a törvény, hogy mentális problémákkal küzdő emberek is kérvényezhessék az eutanáziát, ennek ellenére viszonylag ritka, hogy emiatt kérje valaki a halálba segítést. 2010-ben két pszichiátriai szenvedéssel kapcsolatos eutanáziát hajtottak végre az országban, 2023-ban 138-at, ami a 9068 eutanáziás haláleset 1,5 százaléka.

A holland törvények szerint ahhoz, hogy valaki jogosult legyen az asszisztált halálra, „elviselhetetlen szenvedést kell átélnie, a javulás esélye nélkül”, valamint teljes mértékben tájékozottnak és cselekvőképesnek kell lennie ahhoz, hogy meghozza a döntést.

Magyarországon a gyógyíthatatlan ALS-ben szenvedő alkotmányjogász, Karsai Dániel esete hozta be a közbeszédbe az eutanáziát, írja a Telex. Karsai az Indexnek adott legújabb interjúban egyebek mellett azt mondja: a halálos diagnózis sem vetette fel benne az öngyilkosság lehetőségét, mert az életét jónak és értelmesnek tartja. Nem fogok idő előtt elmenni csak azért, hogy valamit bizonygassak – jelentette ki.

A halált jelenlegi egészségi állapotának fényében sem választaná, barátait és segítőit sem kéri arra, hogy segítsenek neki távozni vagy vigyék el olyan országba, ahol legális az eutanázia, mert azzal a jelenlegi jogszabályok alapján bűncselekményre sarkallná támogatóit. Még mindig csak egy hétre tervez előre, amelynek része a halálra való felkészülés, az önmagával való szembenézés. Az öngyilkosság számára sohasem volt lehetőség, életét jónak és értelmesnek tartja. Természetesen tart a haláltól, de készül rá és bátran szembenéz vele.

A magánszférám eltűnt, két éve ez még elképzelhetetlennek tűnt, de ha kell, végig csinálom az utolsó lélegzetvételemig, a szó szoros értelemben, de remélem, nem így lesz. Most még hála istennek olyan az életem, hogy ez fel sem vetődik. De eljöhet egy ilyen pont, valahogy elfogadom majd. Ez nem értelmiségi szórakozás, hanem teljesen komoly, nekem és emberek százainak ebben a pillanatban – tette hozzá. Karsai Dániel főleg mentális és lelki nehézségekkel néz szembe, nem fáj semmije, de azzal kell megbirkóznia a nap huszonnégy órájában, hogy segítség nélkül már a legkisebb feladat is kihívást jelent számára. Még mindig nem érzi úgy, hogy jelenlegi helyzete összeegyeztethetetlen lenne az emberi méltósággal, miközben elismeri, hogy másoknak már elfogadhatatlan, méltatlan lehet az ő fizikai állapota.

(forrás: Telex, Index)
hirdetés

Könyveink