2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Rosszkor jött az abortuszvita

Egy republikánus nyilatkozat kiélezte az abortuszvitát, amely hagyományosan a választási kampányok egyik vízválasztó kérdése Amerikában.

Kínos helyzetbe hozta az elnökjelölő konvencióra készülő Republikánus Pártot Todd Akin képviselő minap tett nyilatkozata. A politikus azt találta mondani, hogy a megerőszakolt nők ritkán esnek teherbe, mivel a szervezetük védekezik, s ezért nincs is szükség arra, hogy jogot kapjanak az abortuszra, írja a Népszava.

A konzervatív teadélután mozgalomhoz közelálló képviselő ráadásul "legitim erőszakról" beszélt. Szerinte egyébként az erőszakolót kell megbüntetni, nem pedig a születendő gyermeket. Nyilatkozata még a konzervatív republikánusoknál is kiverte a biztosítékot.

Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó, Barack Obama kihívója a legkevésbé sem szeretné, ha az abortusz előkelő helyet kapna a kampánytémák között, hiszen a nők szabad választásának joga még a republikánus sorokat is megosztja. A republikánusok szeretnék mielőbb lezárni a vitát, ezért Romney visszalépésre szólította fel Akin képviselőt. A visszalépésekre a határidő azonban kedden, helyi idő szerint délután öt órakor lejárt, a honatya pedig közölte, hogy esze ágában sincs visszalépni.

Az AP hírügynökség számára készült friss Gfk-felmérés szerint a bejegyzett választók 47 százaléka az Obama-Biden párosra voksolna novemberben, 46 százalék nyilatkozott úgy, hogy a Romney-Ryan kettőst választaná. A szavazók negyede még semmit nem tud Paul Ryanről. A republikánus alelnökjelölt támogatottsága 38 százalék, 34 százaléknak negatív a véleménye Romney választottjáról.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink