hirdetés
2024. november. 24., vasárnap - Emma.
hirdetés

 

Rossz hír a henteseknek

A napi négy dekánál több feldolgozott hús fogyasztása jelentősen növeli a korai halálozás veszélyét – idéz egy kutatást a hvg.hu.

Sabine Rohrmann tanulmányvezető és svájci kollégái a húsfogyasztás és a halálozási kockázat közötti kapcsolatot vizsgálták Európa-szerte 450 ezer ember bevonásával – írja a lap. Arra jutottak, hogy azoknál, akik nap mint nap sok feldogozott húst - sonkát, kolbászt, szalonnát - esznek, nagyobb a kockázata annak, hogy meghalnak szív- és érrendszeri betegségben vagy rákban - olvasható a BMC Medicine című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban. 

A rák miatti halálozások megnövekedett számának hátterében valószínűleg azok a rákkeltő anyagok - például a nitrozaminok - állnak, amelyek a sózás, a pácolás és a füstölés során keletkeznek. A feldolgozott hústermékek emellett koleszterinben és telített zsírokban gazdagok, ami összefüggésben áll a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel.

(forrás: HVG)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink