Rossz hír a henteseknek
A napi négy dekánál több feldolgozott hús fogyasztása jelentősen növeli a korai halálozás veszélyét – idéz egy kutatást a hvg.hu.
Sabine Rohrmann tanulmányvezető és svájci kollégái a húsfogyasztás és a halálozási kockázat közötti kapcsolatot vizsgálták Európa-szerte 450 ezer ember bevonásával – írja a lap. Arra jutottak, hogy azoknál, akik nap mint nap sok feldogozott húst - sonkát, kolbászt, szalonnát - esznek, nagyobb a kockázata annak, hogy meghalnak szív- és érrendszeri betegségben vagy rákban - olvasható a BMC Medicine című tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban.
A rák miatti halálozások megnövekedett számának hátterében valószínűleg azok a rákkeltő anyagok - például a nitrozaminok - állnak, amelyek a sózás, a pácolás és a füstölés során keletkeznek. A feldolgozott hústermékek emellett koleszterinben és telített zsírokban gazdagok, ami összefüggésben áll a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel.