hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Ritka a segítő üzenet

A Magyar Pszichiátriai Társaság kongresszusa keretében számolt be a médiabiztos az öngyilkosságok médiakezelését elemző vizsgálatáról.

Bodonovich Jenő szerint fontos lenne, hogy az erről szóló hírek elsősorban a krízishelyzetben lévőknek nyújtható segítségre hívják fel a figyelmet. A médiabiztos számbavette a médiumok 2012-es és 2013-as híradásait: a 143 ezer tudósításból 575 érintette az öngyilkosság kérdését. Ezek csaknem 37 százalékát a TV2, mintegy 18 százalékát az RTL Klub, majdnem 9 százalékát a Hír TV, mintegy 8 százalékát pedig az M1 mutatta be. A vizsgált híradások egy része túszdrámákat taglalt, amelyek öngyilkossággal végződtek, de gyakori volt a családi konfliktusok bemutatása is, több esetben pedig az áldozatok temetési szertartása is látható volt.

A biztos bírálta, hogy több mint kétszázharminc alkalommal szerepelt a tudósításban az elkövetés módja, és majdnem ilyen számban annak helyszíne. Azzal érvelt, hogy az esetleges búcsúlevelek vagy az elhunyt fényképének közlése egyeseket a médiahírességgé válással kecsegtethet, így szerinte ez hibás bemutatási mód. Ugyancsak károsnak ítélte annak közlését, hogy az elkövetőnek több kísérlete is volt korábban.  Helytelenítette, ha egy tudósítás egy korábbi eset elkövetési módjára vagy helyszínére utal, ez ugyanis példával szolgálhat másoknak. Közölte: a krízishelyzetben lévőkön segít az ingyenesen hívható 116-123-as lelki segélyvonal, a számot azonban mindössze hét riportban jelenítették meg az elmúlt két évben.

Szakembereket is mindössze huszonkét esetben szólaltattak meg a riporterek, holott ők rávilágíthatnának a krízishelyzet jeleire, támpontot nyújtva azoknak, akik még idejében segíthetnek a bajba jutottakon.

A tájékoztatón Balázs Judit gyermekpszichiáter, az ELTE tanszékvezető egyetemi docense arról számolt be, hogy az öngyilkosságot elkövetők 90 százaléka pszichiátriai beteg, így gyakran egy betegség hatására elkövetett cselekményt mutat be a média a szerepeltetésükkel.  Az elkövetés mögött leggyakrabban depresszió, szorongás vagy szerhasználat áll – közölte.

A médiabiztos korábban az Egészségügyi Világszervezet útmutatása alapján ajánlást készített a magyar média számára az öngyilkossággal kapcsolatos esetek helyes bemutatásáról.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink