hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Egyszerű teszt az öngyilkossági hajlam felmérése

Az orvosok a jövőben képesek lehetnek egy egyszerű vérvizsgálatból kimutatni, hogy a páciens hajlamos-e az öngyilkosságra – írja az mno.hu.

Mint az a Neuropsychopharmacology című szaklapban megjelent tanulmányból is kiderült, a gyulladásos folyamatok melléktermékeként keletkező kvinolinsav szoros összefüggésbe hozható az öngyilkosságra való hajlam kialakulásával. A vizsgálatok szerint az öngyilkosságra hajlamosak esetében kétszer olyan magas a szervezet kvinolinsav-szintje, mint az egészséges embereknél. Minél erősebb a halálvágy, annál magasabb a kvinolinsav-szint.

Az emelkedett savszintből következik az idegsejtek közti ingerületátvivő anyag, a glutamát fokozott működése is. A sav egyfajta kémiai katalizátorként működve arra ösztönzi a glutamátot, hogy több jelzést küldjön a közelében lévő sejteknek. Eddig a depresszióra való hajlam tekintetében főként egy másik neurotranszmitter, a szerotonin volt a figyelem középpontjában.

„Már ismerjük a lejátszódó folyamatokat és a folyamatban részt vevő molekulákat, úgyhogy már csak egy egyszerű vizsgálati módszert kell kifejlesztenünk” – idézi az egyik kutatót az mno.hu.

(forrás: MNO)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink