2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Rektorok: nem létezett politikai túlsúly!

Elfogadhatatlannak tartják a több mint 650 éves történelmi hagyománnyal rendelkező magyar felsőoktatást érintő döntéseket, írja a Magyar Nemzet. Ursula von der Leyen azonnali intézkedését kérik azoknak a magyar egyetemeknek a rektorai, amelyek az Erasmus-program finanszírozásának felfüggesztése miatt fordultak az Európai Bizottság elnökéhez.

A 21 magyar felsőoktatási intézmény vezetője szerint példa nélküli, hogy az Európai Bizottság javaslata alapján kihirdetett, és azonnal hatályba is léptetett tanácsi határozat – amely kizárja az egyetemek 182 ezer hallgatóját és 18 ezer oktatóját, kutatóját az Erasmus+, Horizont Európa és további direkt uniós finanszírozású programokból – modellváltott egyetemek vezetőinek, közösségének előzetes megkeresése, véleménykérése nélkül született meg. Sőt mi több, mivel a 2023. február 15-i egyeztetésen nem láttak hajlandóságot a vonatkozó tanácsi határozat felülvizsgálatára, a magyar egyetemista, oktatói és kutatói közösséget ért sérelem napról napra egyre jelentősebb, aminek következtében újabb és újabb kutatásokból, együttműködésekből zárják ki őket, közli a lap.

Az Erasmus-ügyben érintett rektorok mindezt azért is érzik igazságtalannak, mivel az elmúlt évek során a magyar egyetemek az új modellben versenyképesebbek lettek.

Az egyetemek vezetői elfogadhatatlannak tartják a vonatkozó határozatot, és kérik annak azonnali rendezését, valamint a közösségüket ért becsületbeli és anyagi károkozás azonnali jóvátételét. A lap szerint kijelentik továbbá azt is, hogy az új működési modellben a fenntartó alapítványok részéről politikai nyomásgyakorlás nem merül fel. Mint írják, a 21 modellváltott intézményben 105 kuratóriumi tag foglal helyet. 2023. február 15-ig a saját döntése alapján valamennyi állami vezető (10) lemondott kuratóriumi tagságáról. Ez bizonyítja, hogy nem létezett politikai túlsúly.

*

Gyengének bizonyult a magyar ajánlat: nem elég csak a minisztereket, államtitkárokat, államtitkár-helyetteseket, miniszteri biztosokat és politikai igazgatókat meneszteni a közérdekű vagyonkezelő alapítványok és az általuk működtetett oktatási intézmények kuratóriumaiból, írta korábban a Népszava. A lap információi alapján az Európai Bizottság (EB) ennél többet kér, a polgármestereket kivéve a parlamenti képviselőknek, köztisztviselőknek, valamint a különféle szabályozó hatóságok tagjainak is távozniuk kellene az irányító testületekből ahhoz, hogy az Európai Unió ismét szerződjön a modellt váltott egyetemekkel az Erasmus+ oktatási csereprogram és a Horizont Európa kutatás-fejlesztési program uniós támogatásáról.

A brüsszeli testület már tájékoztatta erről a magyar kormány illetékeseit, az alapítványokhoz kapcsolódó több más kéréssel és javaslattal egyetemben. Ezek közé tartozik, hogy a jelenleg életfogytig tartó kuratóriumi tagságot az Európai Bizottság inkább kétszer négyéves időtartamra korlátozná a Budapest által javasolt kétszer hat esztendővel szemben. Emellett az EB azt is kikötné, hogy a posztjukról lemondott köztisztviselők legalább két évig ne kerülhessenek be ezekbe a testületekbe.

(forrás: Magyar Nemzet, Népszava)
hirdetés

Könyveink