hirdetés
hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Reformra szorul a magyar nyugdíjrendszer

Gondoskodjon Ön!

 A kilencvenes években bevezetett hárompilléres nyugdíjrendszer számos problémára nem ad megfelelő választ. Nem véletlen, hogy az utóbbi időben több megoldási javaslat is szóba került, például az állampolgári jogon járó alapnyugellátás és az egyéni számlás rendszeren alapuló első pillér.

  A jelenlegi magyarországi nyugdíjrendszer három pillérből áll. Az első a társadalombiztosítási nyugdíjalap felosztó-kirovó rendszerben működő kasszája. Ebbe életünk során fizetjük jövedelmünk törvényileg meghatározott százalékát, majd nyugdíjba vonulásunktól innen kapjuk a nyugellátást.
  A második pillért a magánnyugdíjpénztárak jelentik. Itt már választhatunk a különböző szolgáltatók között, de valamelyikbe kötelező belépnie mindenkinek, aki újonnan áll munkába. A magánpénztári befizetések jövedelemhez viszonyított nagyságrendjét is törvény határozza meg, de annál többet is félretehetünk. Sőt, a munkáltató egyéb juttatásként plusz befizetéseket is magára vállalhat munkavállalói részére. Itt a járadék összege az évek alatt felhalmozott vagyontól, illetve annak időközben elért hozamaitól függ. Nyugdíjba vonuláskor többféle járadékfizetési lehetőség közül lehet választani, a vagyon örökölhető, a munkával töltött évek alatt pedig a befizetésekre állami adókedvezmény jár.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
TORMA PÉTER
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés