hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A Magyar Klinikai Onkológiai Társaság VI. Kongresszusa

Rákkutatók konferenciája Budapesten

Több száz daganatos beteg részvételével kezdődött meg a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság VI. Kongresszusához kapcsolódó kísérőrendezvények sora szerdán Budapesten. 

Kapcsolódó cikkek

Több száz daganatos beteg részvételével kezdődött meg a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság VI. Kongresszusához kapcsolódó kísérőrendezvények sora szerdán Budapesten. Prof. dr. Bodoky György, a konferencia elnöke a betegnap megnyitóján úgy fogalmazott: fontos a rákbetegek közvetlen részvétele a tudományos találkozókon. Egyrészt ezáltal az orvosok a kórházi kereteken kívül is közvetlen visszacsatolást kapnak a betegeket érintő problémákról, kérdésekről, másrészt a daganatos betegek lehetnek a leghitelesebb szószólói a társadalom és a döntéshozók felé annak, hogy a rák nincs tekintettel gazdasági ciklusokra vagy válságra, a szűrővizsgálatok és a daganatellenes terápiák kérdése nem tűr halasztást, a betegeknek nem lehet azt mondani, hogy várjanak türelemmel.

A betegnapon a rák örökölhetőségéről éppúgy előadás hangzott el, mint az étrend-kiegészítők szabályozatlan piacának anomáliáiról, a betegek által megfontolandó és elvetendő étrendi javaslatokról, a pszichológiai megküzdésről. Bemutatkozott a vastagbélrákos betegekért dolgozó Meggyógyulhatsz Egyesület, s a független, hirdetések nélküli betegtájékoztatást zászlajára tűző Rákgyógyítás magazin.

Csütörtöktől a kongresszus orvosoknak szóló üléseinek fő témaköreit a területek legkiválóbb külföldi képviselői tekintik át hazai előadások kíséretében. Kiemelt figyelmet fordítanak a vastagbéldaganatok korszerű kezelésének megbeszélésére, az emlőrák gyógykezelésének legújabb eredményeire, az urogenitális daganatok korszerű kezelésére. Megvitatják az áttétes daganatok elleni küzdelem legújabb lehetőségeit. Külön szekciót szerveztek az onkológiai szaknővérek számára, a háziorvosoknak továbbképző szemináriumot hirdettek, s a gyógyszerészi gondozás is önálló szekciót kapott.

Külföldi előadók 

Valamennyi témában a terület világszerte elismert szakemberei tartanak áttekintő bevezető előadást. A csütörtök délutáni ünnepélyes megnyitón Prof. Aimery de Gramont, a klinikai onkológia egyik legmeghatározóbb személyisége tart előadást a vastagbéldaganatok korszerű terápiájáról. Pénteken előad Dennis J. Slamon, aki az emlődaganat célzott terápiájában szerzett elévülhetetlen érdemeket, ő az USA egyik legismertebb onkológusa, aki tagja az amerikai elnök tanácsadói testületének is. Az uroonkológiai daganatokról Manuela Schmidinger professzor asszony, a Bécsi Egyetem uroonkológiai tanszékének vezetője értekezik. Szombaton az áttétekről David Kerr professzor, az Európai Klinikai Onkológiai Társaság elnöke tart referátumot.

Hazai tapasztalatok 

A külföldi előadókon túl számos előadásban a magyarországi onkológiai centrumok orvosai számolnak be a klinikai kutatásokban szerzett tapasztalataikról, kutatási eredményeikről. A tudományos programban a daganatellenes kezelések mellett kiemelt hangsúlyt kap, miként lehet megőrizni, visszaadni a rákbetegek életminőségét, illetve gondoskodni arról, hogy az minél kevésbé szenvedjen csorbát. Az orvosi kongresszusnak az Európa Konferencia Központ ad otthont.

B.Papp László
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés