hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Radikális változások az orvosok jövőjéért

Dupla fizetés, szolgálati lakás, utazási kedvezmény, az egészségügyi dolgozók gyerekeinek külön óvodák, bölcsődék. Az RTL Híradónak Páva Hanna helyettes államtitkár nyilatkozott a készülő orvosi életpályamodellről.

Nemcsak a körzetekben, hanem a kórházakban is egyre kevesebb az orvos. Az alacsony bérek és a rossz munkakörülmények miatt ugyanis évről-évre egyre többen mennek külföldre. Idén januártól júniusig majdnem 500 orvos döntött így.

Azért, hogy ne legyen még nagyobb a szakemberhiány, egy úgynevezett életpálya modellt dolgoz ki a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma. Azt ígérik, ezzel hosszú távon megéri majd orvosnak lenni Magyarországon. A program 2012-ben indulna, legalábbis akkortól lépnének hatályba az erről szóló jogszabályok. Így leghamarabb ekkortól emelnék az orvosok bérét is. Nagyjából a duplájára.

 „Hozzávetőlegesen 300 ezer forint nettó fizetés már egy olyan, ami egy középkorú orvos esetében elfogadhatónak, kiindulási alapnak tekinthető” – mondta Páva Hanna, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának egészségügyi koordinációért felelős helyettes államtitkára. A Magyar Orvosi Kamara októberi nyílt levelében 5000 forintos órabért vélt reálisnak egy kezdő szakorvos esetében.

A tárcánál arról is tárgyalnak, hogy a fizetésemelés mellé milyen kedvezményeket kapjanak még az orvosok. Elképzelhető például, hogy szolgálati bérlakást adnának a kezdő orvosoknak, vagy utazási kedvezményt, de tárgyalnak ágazati nyugdíjpénztárról és az egészségügyi dolgozók gyerekeinek óvodák, bölcsődék építéséről. Az életpálya modell első intézkedései már jövőre hatályba léphetnek, ha elfogadja az Országgyűlés az egészségügyi törvényt. A kormány a közeljövőben tárgyal a jogszabályról.

Az RTL videóját itt megnézheti!

(forrás: RTL Klub)
hirdetés

Könyveink