hirdetés
hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Pumpaterápia-kutatás Szegeden

Új esély a daganatgyógyászatban

A Szegedi Tudományegyetem Orvosi Mikrobiológiai és Immunbiológiai Intézetében évtizedek óta kutatják a rákos betegek életének meghosszabbíthatóságát. A kutatócsoport vezetője szerint belátható időn belül kifejleszthető a hatásos gyógyszer – kérdés azonban, hogy a magyar csapat lesz-e a befutó.

A daganatos betegségek többségében ma sincs megfelelő terápiás eszköz a kezünkben, és ami van, az sem tökéletes. A kemoterápia például gyakran hatástalannak bizonyul a tumorsejtek kemoterapeutikumok ellen kialakult rezisztenciája miatt. Ez számos biokémiai mechanizmus eredménye lehet, és gyakran több, szerkezetileg hasonló vagy különböző gyógyszer hatására lép fel. A széles spektrumú (multidrug-) rezisztencia közvetlen oka a gyógyszerek csökkent intracelluláris koncentrációja. A rezisztens sejtek által szintetizált és membránjukban felhalmozódó energiadependens effluxpumpa a terápiás szint alá csökkenti a daganat elleni szerek sejten belüli koncentrációját.

Szegedi effluxpumpa-kutatások

A Szegedi Tudományegyetem Orvosi Mikrobiológiai és Immunbiológiai Intézetében dolgozó Molnár József professzor évtizedek óta a rákos betegek túlélési esélyeinek meghosszabbítását kutatja. Az 1970-es évek végén a rákellenes kemoterapeutikumok hatásosságát vizsgálta in vivo. A multidrug-rezisztencia (MDR) felfedezése óta intézete kiemelkedő központja e téma kutatásának. A kísérletek ma már humán MDR1-génnel transzformált egértumor- és emberi colon-, prosztata-, here-, tüdő- és emlőkarcinóma-sejtekkel folynak. Több ezer vegyület hatásosságát vizsgálták meg. Az egyetem más intézeteivel, a Központi Kémiai Kutatóintézettel, az Országos Onkológiai Intézettel, valamint a pécsi és a debreceni orvosegyetemmel együttműködve szintetikus és természetes anyagok vizsgálatára is sor került. Amerikai és japán kooperációk mellett Molnár József az európai COST projekt (Cooperation in Science and Technology) MDR-kutatásainak vezetője.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Csupor Dezső
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés