hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

 

PTE: nem kerül genetikai adat Kínába Magyarországról

Semmilyen genetikai adat nem kerül ki Magyarországról a Pécsi Tudományegyetem és a BGI Group kínai genomikai vállalat együttműködése során, írta a Qubitnek Gyenesei Attila, a PTE Genomikai és Bioinformatikai Központ vezetője.

A Qubiten korábban közölt cikkben arról írtak, hogy két magyarországi egyetemmel is van kapcsolata annak a kínai genomikai vállalatnak, ami a nemzetközi sajtóban közölt oknyomozó riportok alapján hozzásegíti az ázsiai országot ahhoz, hogy a Föld minden részéről genetikai adatokat gyűjtsön. Amerikai szakértők szerint Kína ezzel elsősorban gazdasági és technológiai előnyhöz kíván jutni a nyugattal szemben.

A BGI Group céggel 2017-ben kötött együttműködési szándéknyilatkozatot a Debreceni Egyetem és 2022-ben együttműködési megállapodást a Pécsi Tudományegyetem. Az együttműködés keretében Gyenesei szerint eddig két szekvenáló berendezést telepítettek a Szentágothai János Kutatóközpontban, aminek köszönhetően már nem invazív prenatális teszteket is el tudnak végezni. „Fontos hangsúlyozni, hogy semmilyen genetikai adat nem kerül ki Magyarországról! Egyrészt a minták anonim módon kerülnek a laboratóriumba, tehát nem tudjuk, hogy kinek a mintáját vizsgáljuk. Ezek a minták egytől egyig egy kóddal vannak ellátva, amit nem lehet visszafejteni. A genetikai, tehát a klinikai információhoz és a beteginformációhoz a kutatók nem jutnak hozzá, így azokat nem is tudnák átadni a kínai partnernek, másrészt feltétele volt a rendszernek, hogy minden genetikai adat itt marad, még az adatelemzés is az egyetemi hálózatban történik” – írta Gyenesei.

„Nem lesz a BGI-nak applikációs regionális központja, hanem a BGI Group a Genomikai és Bioinformatika Központba küldi a mintákat, ahol szolgáltatásként fogják igénybe venni a pécsi szakemberek munkáját. Európából eddig mindenhonnan Kínába küldték a mintákat, ez azonban 2024 elejétől megváltozik, hiszen immár Magyarországon, Pécsett is rendelkezésre áll egy magas szakmai háttérrel rendelkező laboratórium, ahol a szakemberek ugyanazt a munkát tudják elvégezni, mint Kínában”.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink