hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

Protektív hatású lehet a fenkol az Alzheimer-kór kialakulása ellen

A University of South Florida kutatói a Frontiers in Aging Neuroscience folyóiratban megjelent közleményükben egy olyan biokémiai útvonalat írtak le, mely hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásának megakadályozásához, az amiloid-béta akkumuláció gátlásához.

Megfigyelték, hogy a bélben keletkező egyes rövid láncú zsírsavak képesek átjutni a vér-agy gáton, és a neuronok FFAR2-receptoraihoz kötődve egyrészt csökkentik az elöregedett, szaporodásképtelen “zombi” sejtek számát, másrészt a szignalizáció segít az amiloid-béta akkumuláció csökkentésében.

A kutatók bioinformatikai módszerekkel 144 ezer lehetséges hatóanyag közül választották ki azt a 15-öt, amelyek célpontja a FFAR2. A 15 jelölt között egy természetes aromaanyag, a bazsalikomban és az édesköményben nagy mennyiségben található fenkol is szerepelt. A kutatás egyelőre kezdeti fázisban tart, és tisztázni kell például, hogy az étellel bevitt fenkol ebben a tekintetben milyen bioaktivitást mutat.

Forrás: Atefeh Razazan et al, Activation of Microbiota Sensing – Free Fatty Acid Receptor 2 Signaling Ameliorates Amyloid-β Induced Neurotoxicity by Modulating Proteolysis-Senescence Axis, Frontiers in Aging Neuroscience (2021).

citygreen.hu/Pixabay.com
citygreen.hu/Pixabay.com

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink