Protektív hatású lehet a fenkol az Alzheimer-kór kialakulása ellen
A University of South Florida kutatói a Frontiers in Aging Neuroscience folyóiratban megjelent közleményükben egy olyan biokémiai útvonalat írtak le, mely hozzájárulhat az Alzheimer-kór kialakulásának megakadályozásához, az amiloid-béta akkumuláció gátlásához.
Megfigyelték, hogy a bélben keletkező egyes rövid láncú zsírsavak képesek átjutni a vér-agy gáton, és a neuronok FFAR2-receptoraihoz kötődve egyrészt csökkentik az elöregedett, szaporodásképtelen “zombi” sejtek számát, másrészt a szignalizáció segít az amiloid-béta akkumuláció csökkentésében.
A kutatók bioinformatikai módszerekkel 144 ezer lehetséges hatóanyag közül választották ki azt a 15-öt, amelyek célpontja a FFAR2. A 15 jelölt között egy természetes aromaanyag, a bazsalikomban és az édesköményben nagy mennyiségben található fenkol is szerepelt. A kutatás egyelőre kezdeti fázisban tart, és tisztázni kell például, hogy az étellel bevitt fenkol ebben a tekintetben milyen bioaktivitást mutat.