2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A PET-vizsgálat adja a legjobb eredményt az Alzheimer-kór diagnózisában

A svéd Karolinska Institutet kutatói a Molecular Psychiatry folyóirat hasábjain megjelent tanulmányukban azt hasonlították össze, hogy az Alzheimer-kór különböző biomarkerei mennyire pontosan képesek előre jelezni a betegség kialakulását.

Eredményeik szerint a PET-szkennel kimutatott korai tau felhalmozódás bizonyult a leghatásosabb markernek, jobb diagnosztikai eredményt mutatott, mint a gerincvelői folyadékból vett biomarkerek, vagy mint az amiloid plakkok vizsgálata.

Az eredmények azt is kimutatták, hogy bár az agyban az amiloid-béta, valamint a gerincvelőben az amiloid-béta és a tau koncentrációjának növekedése a betegség korai szakaszában már jelezhető, ám nem mutat korrelációt a későbbi memóriavesztés bekövetkezésével. Ezzel szemben a PET-vizsgálattal kimutatott tau-akkumuláció gyors kognitív funkcióvesztéshez vezet, ami különösen az epizódikus, rövid távú memóriát érinti.

A kutatók a 282 beteg bevonásával végzett vizsgálat eredményeire támaszkodva javasolják a PET-vizsgálat használatát a rutin diagnosztikai gyakorlatban.

Forrás: "Alzheimer's disease profiled by fluid and imaging markers: Tau PET best predicts cognitive decline", Marco Bucci, Konstantinos Chiotis & Agneta Nordberg, Molecular Psychiatry”

Forrás: 123rf-archív
Forrás: 123rf-archív

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Könyveink