hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Abortusztabletta: a jogvédők nem hagyják annyiban

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) mélységesen elégedetlen az egészségügyi szakállamtitkárságtól az abortusztabletta engedélyezésének kapcsolatban kapott válasszal. Ezért újabb kérdésekkel pontosíttatná, hogy a politikai érvek mellett még milyen orvosi okok magyarázzák a kormányzat magatartását – tudta meg a Népszabadság Kapronczay Stefániától, a szervezet betegjogi programvezetőjétől.

Hiába támogatja szakmai kollégiumi állásfoglalás hét éve az abortusztabletta használatát Magyarországon is, széles körű alkalmazásához májusig hiányzott a vegyület hazai gyógyszerhatósági regisztrációja. Ez az adminisztratív akadály ugyan elhárult, a tablettás terhességmegszakítás gyakorlati bevezetése mégis húzódik a kereszténydemokrata politikusok „aggályai miatt.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár Nagy Kálmán KDNP-s képviselő és Harrach Péter frakcióvezető "noszogatására" még májusban sietett bejelenteni, hogy Magyarország elutasítja az abortusztabletta alkalmazását. Szócska akkor azt mondta, hogy a készítmény regisztrálása nemzetközi kötelezettség volt, csak ezért történt meg. Hozzátette azt is, hogy a tabletta alkalmazása kapcsán olyan mértékű szakmai vita alakult ki, amely nem megnyugtató és nem rendezhető, ezért úgy döntöttek: a készítmény beszerzésére, OEP-támogatására, forgalmazására nem kerül sor.

Az államtitkár kijelentése után a TASZ levélben kérte, hogy Szócska Miklós hozza nyilvánosságra azokat a szakmai érveket, melyek a tabletta alkalmazása ellen szólnak. Az államtitkárság a napokban válaszolt, a jogvédőket viszont nem győzték meg.

A TASZ betegjogi programvezetője legkülönösebbnek azt a tárcavélekedést tartja, miszerint a forgalomba hozatali engedélyhez kiadott tájékoztató nem tartalmazza elég részletesen a magyarországi eljárási szabályokat, így nem garantálja, hogy az orvos és a betegek betartsák a magyar törvényeket – írja a Népszabadság. Kapronczay Stefánia szerint miután egyéb kérdésük mellett arra sem kaptak választ, hogy milyen konkrét lépések szükségesek a tabletta hazai alkalmazásához, a jogvédő szervezet újabb levelet ír az államtitkárságnak.

hirdetés

Könyveink