hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Prevenciós szigmoidoszkópia

Legalább 17 évig jelentősen véd a kolorektális daganatok kialakulásával szemben egy egyszeri, részleges béltükrözés.

A brit Medical Research Council, a brit Országos Egészségügyi Szolgálat Kutatóintézete (NIHR) és a Cancer Research UK brit rákkutató intézet által támogatott vizsgálat készítői több mint 170 ezer ember egészségi állapotát követték nyomon átlagosan 17 éven keresztül – írta a medicalxpress.com.

Az alanyokat véletlenszerűen sorolták be egy kontrollcsoportba (több mint 112 ezer fő) és egy intervenciós csoportba (több mint 57 ezer fő), akiknek végül a 71 százaléka esett át részleges béltükrözésen, amely a végbéltől számított legalsó vastagbélszakaszt vizsgálja.

A The Lancet című folyóiratban közölt eredmények szerint a részleges béltükrözés az esetek több mint felében hatékonynak bizonyult a rák kialakulásának megelőzésében az érintett területen, és kétharmadával csökkentette a bélrák okozta halálozás arányát. Összességében a kolorektális daganatok előfordulásának aránya 35 százalékkal, a vastag- és végbélrák okozta halálozások aránya 41 százalékkal volt alacsonyabb a tükrözésen átesettek csoportjában, mint a kontrollcsoportban.

„Habár egyetlen szűrés sem tökéletes, tanulmányunk kimutatta, hogy a béltükrözéssel legalább 17 évre kiküszöbölhető a rák okozta halálozás kockázata” – húzta alá a vizsgálatot vezető Wendy Atkin, az Imperial College London munkatársa.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink