2024. április. 26., péntek - Ervin.

Június végén visszaadhatja a kormány a felhatalmazást

Pest megye felszabadult

Pest megyét a kijárási korlátozások tekintetében a továbbiakban a vidékhez sorolják, a Budapesten éltbe lépő intézkedésekről hamarosan döntenek – mondta el Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

A korlátozó intézkedések bevezetése után 64 nappal, és 11 nappal azt követően, hogy vidéken életbe léptek az intézkedések, az élet visszaigazolta a döntéseket. Az új megbetegedések számát tekintve továbbra is a központi régió érintett leginkább, mondta a miniszter.

Továbbra is azt kérik, hogy mindenki tartsa a 1,5 méteres távolságot, és viseljen maszkot. A kormány szerint Pest megye közelebb áll a vidékhez, ezért őket a továbbiakban a vidékhez sorolják. Budapesten még türelmet kérnek, ma 15 óráig közlik a polgármesterek a nyitásról szóló véleményüket. Aztán járványügyi szakemberekkel konzultálnak, így a mostani szabályok vasárnapig maradnak életben, majd döntenek a továbbiakról.

Vidéken a kormány további enyhítésekre lát lehetőséget, azaz a megyékben a vendéglátóhelyek belső zárt részében (étteremben, kávézóban, cukrászdában, büfében, presszóban) a tartózkodás a jövőben megengedett; az ott dolgozók kötelesek maszkot viselni, erre kérik lehetőség szerint a vendégeket is, valamint a védőtávolság betartására. Hétfőtől megnyitnak a szabad területen lévő vidéki játszóterek, parkok. A szállodák és a panziók a megyékben fogadhatnak vendégeket. Az iskolák ügyében nem született új döntés, azaz június elejiég biztos, hogy marad minden az eddigiek szerint.

Kétszáz főig rendezhető esküvő és lagzi június 1-jétől – jelentette be Szentkirályi Alexandra –, de csak vidéken és Pest megyében.

Miután komolyan számolhatunk a járvány második hullámával, Gulyás Gergely szerint kulcsfontosságú, hogy rugalmas legyen az egészségügyi kapacitás. Mint mondta, örülne, ha a lehető leghamarabb visszatérhetnének az azonnali újságírói kérdésekre és válaszokra.

S hogy meddig tervezik fenntartani a veszélyhelyzetet? A miniszter szerint abban egyetértettek, hogy a hónap közepéig erre biztosan szükség van. Úgy vélte, ha alapvetően nem változik a helyzet, a kormány június végén visszaadhatja felhatalmazást.

Férfi garatnyálkahártyájáról vesz mintát a Debreceni Egyetem szakembere a koronavírusteszthez az intézmény egyik mintavételi pontján, a rózsaszentmártoni Kövirózsa Egészségházban Fotó: MTI/Komka Péter
Férfi garatnyálkahártyájáról vesz mintát a Debreceni Egyetem szakembere a koronavírusteszthez az intézmény egyik mintavételi pontján, a rózsaszentmártoni Kövirózsa Egészségházban Fotó: MTI/Komka Péter

 
A tisztifőorvos az NNK honlapján közölt adatokról

Mára 39-cel nőtt az új fertőzöttek száma Magyarországon, ami „besimul” az eddigi járványügyi adatok közé, egyenletes szinten tartva a fertőzések számát – hangzott el az operatív törzs csütörtöki online tájékoztatóján.

Mára 6-an haltak meg, de nő a gyógyultak száma; jelenleg 1169 gyógyultról van tudomásunk és 1775 aktív fertőzöttet tartunk nyilván.

Az egészségügyben jelenleg 45 osztályt tartanak nyilván, ahol jelen van a vírus – hallhattuk.

A vizsgálati minták számának utólagos módosításáról szólva Müller Cecília azt mondta, adminisztratív módosításról van szó; a minták egy részét korábban sajnos több helyre is beszámították. Ez azonban az összes minta és a pozitív eredmények számát sem koronavírus, sem influenza tekintetében nem érintette – állította az országos tisztifőorvos.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés