2024. április. 23., kedd - Béla.

Orbán Viktor: Megpróbáljuk újraindítani az életet Magyarországon

A magyar egészségügy felkészült a tömeges megbetegedések kezelésére is, ma már nem kell attól tartani, hogy bárki megfelelő ellátás nélkül maradna.

A legrosszabbra készülünk, de a legjobbat reméljük – ezekkel a szavakkal vezette fel a korlátozások enyhítéséről szóló bejelentését Orbán Viktor miniszterelnök, aki hivatalos Facebook-oldalán, élő videóban számolt be a szerdai kormányülésen született döntésekről.

A védekezés első szakasza lezárult, és miután a magyar egészségügy felkészült a betegek ellátására, szigorú menetrend szerint újraindul az élet az országban. Az idősek és a legfertőzöttebb területeken élő feszes védelmét továbbra is fenn kell tartani, ezért a fővárosban és a környékén lévő településeken a kijárási korlátozások életben maradnak – jelentette be a dolgozószobájában készült videón a miniszterelnök.

Vidékem új védelmi szabályok lépnek életbe – folytatta –, eszerint az üzletek időkorlátozás nélkül nyitva tarthatnak, az éttermek, kávézók teraszain, kerthelységeiben fogadhatják a vendégeket. Ugyancsak látogathatók lesznek a szabadtéri strandok.

Kötelező lesz az arc eltakarása, maszk viselése az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön – ismertette a kormányfő a kabinet döntését, hozzátéve, hogy a másfél méteres védőtávolság megtartása is előírás marad. Az idősek védett vásárlási időzónáját a jövőben is fenntartják.

A kormány – a járványügyi szakemberekkel folytatott konzultációk nyomán – kéthetente vizsgálja majd felül a járványvédelmi intézkedéseket.

Kovács Zoltán: hétfőtől lesznek hatályosak a változások

Hétfőn nulla órától lesznek hatályosak az Orbán Viktor miniszterelnök által a koronavírus-járvány elleni védekezésben szerdán bejelentett változások, mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár az M1 aktuális csatornán.

Kovács Zoltán hozzátette: az ellenőrzések továbbra is folytatódnak. A mostani hosszú hétvégén pedig a településvezetőknek még lehetőségük lesz arra, hogy akár szigorúbb intézkedéseket is bevezessenek. Azt mondta: május 4. fordulópont lehet, nemcsak azért, mert új szakaszába lép a védekezés, hanem azért is, mert az élet újraindítása "mindannyiunk által vágyott", a magyar gazdaság szempontjából is fontos lépés. A konkrét szabályokat a következő 1-2 napban közlik, és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is ismertet részleteket csütörtökön.

Budapest egésze és az agglomeráció egyes részei számítanak a járvány gócpontjának, a fertőzések mintegy 60 százalékát itt regisztrálták. Ezért is indokolt, hogy a védekezés második szakaszában elválasszák egymástól a leginkább fertőzött területre és a vidéki Magyarországra vonatkozó szabályokat.

Kovács Zoltán szólt arról is, hogy az élet újraindításával növekedhet a fertőzöttek száma. Ha a betegek számában, vagy a fertőzés terjedésében bármilyen változás állna be, felülírhatják a szabályokat. Nemcsak kéthetente, hanem naponta, óráról-órára figyelemmel kísérik a számok és a helyzet változását.

Az államtitkár kijelentette: Nyugat-Európa egyes országaiban késve hozták meg a védekező intézkedéseket. A Magyarországon bevezetett korlátozások azért is voltak enyhébbek, mert kellő időben léptek, így sikerült kontroll alatt tartani a betegség terjedését.

(MTI)

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés