2024. április. 19., péntek - Emma.

Gulyás: Budapestről is mehetnek vidékre az emberek (Bővítve: Karácsony)

Ha valaki elhagyhatja a lakását, akkor a fővárost is elhagyhatja, azaz nincs lezárás a főváros és a vidék között – mondta el a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az 57. napon vagyunk, hétfőtől lépett életbe a második szakasz a védekezésben. A tegnapi kormányülésen is megállapították, hogy a fertőzés üteme lassult, csökken az új fertőzések száma, de a területi különbségek továbbra is látszanak, az élet újraindításra ezért csak fokozatosan lehetséges. Várják a főpolgármester részletes véleményét arról, szerinte mi módon indulhat újra az élet, a gazdaság a fővárosban is – mondta Gulyás Gergely, aki jelezte, vita volt a fővárosiak utazásaival kapcsolatban a kormányban, arra jutottak, hogy ha valaki elhagyhatja a lakását, akkor a fővárost is elhagyhatja – azaz nincs lezárás a főváros és a vidék között, csak kérik a védelmi intézkedések betartását.

Karácsony: a korlátozásokról a kormány dönt, ehhez alkalmazkodik a főváros
A főpolgármester Gulyás Gergely felhívására reagálva úgy fogalmazott: "egyértelművé szeretném tenni, hogy a korlátozó intézkedések bevezetéséről, illetve azok esetleges enyhítéséről szóló döntés a kormány joga, lehetősége és felelőssége. A budapesti városvezetés, mint eddig, ezután is ezekhez alkalmazkodik, saját hatáskörében ennek megfelelő döntést hoz, esetenként hozzájárul a kormány álláspontjának alakításához is, ahogyan az a főváros által beszerzett tesztkapacitások vagy a maszkviselés szabályainak fővárosi rendelete esetén történt" - írta. Karácsony hangsúlyozta: főpolgármesterként természetesen feladatának tekinti, hogy a járvány lefolyására, egyben a korlátozásokkal kapcsolatos türelem alakulására figyelemmel készüljenek Budapest újranyitására is. Ezt - szemben Gulyás Gergely egyes sajtótermékek tudatos ferdítésén alapuló téves állításával - nem az álláspontom megváltozása, hanem az átláthatóság, kiszámíthatóság és tervezhetőség szüksége indokolja, amire a budapestiek okkal tartanak igényt - tette hozzá. Karácsony Gergely kifejtette, ennek kiindulópontja, hogy a város újranyitása csak fokozatosan, óvatosan, a járvány lefolyásával kapcsolatos információk birtokában történhet. Gulyás Gergely csütörtöki szavaiból ugyanakkor az következik, hogy a kormány kész végre egyeztetni a fővárosi önkormányzattal a város újranyitásának stratégiájáról - írta a főpolgármster, aki szerint ehhez elengedhetetlenül szükséges, hogy a főváros vezetése hozzáférhessen a budapesti járványhelyzetre vonatkozó adatokhoz és információkhoz. Hozzátette: eddig sajnálatos módon ezeket nem kapták meg az operatív törzstől, és ezek a budapestiek számára is ismeretlenek. (MTI)

(MTI/kormany.hu/Botár Gergely)
(MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Kérdésekre válaszolva a kormányinfón a többi közt elhangzott, van menetrend az egészségügyi szolgáltatások visszaállítására, meg is jelent egy rendelet az alap- és a járóbeteg-ellátás helyreállításáról. A minisztérium mindig pontos tájékoztatást fog adni, cél a normál állapot mielőbbi helyreállítása, mondta a miniszter.

S hogy mi lesz a sok lélegeztetőgéppel? Gulyás szerint örülünk, hogy nagy számban tudjuk beszerezni ezeket, mert alig van olyan olyan tudományos vélemény, amely szerint ne jönne legkésőbb ősszel a járványnak egy újabb hulláma, de félreértés ne essék, még az első sem zárult le, fogalmazott, újfent hangsúlyozva, ha minden szállítmány megérkezik, bármilyen forgatókönyv esetén biztosított lehet az ellátás bárhol, bárkinek.

Mint kiderült, hazánkban eddig egy 97 éves beteg volt a legidősebb, aki a Szent János Kórházban gyógyulhatott meg a betegségből. Arra a felvetésre, hogy Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Kormányhivatal kizárását kérte a Pesti úti idősotthonnal kapcsolatos vizsgálatból, Gulyás azt mondta, azt tudjuk, hogy sokan betegedtek ott meg, kb. minden 10. fertőzöttet ott találták, és a halálozásban sem igen jobb az arány, ezért nem hinné, hogy emiatt ne kellene felelőst keresni. Hatósági eljárásban kell ennek kiderülnie, nem politikai vitákban, mondta a miniszter, aki szerint, ha valaki elfogultsággal vádol egy hatóságot, annak igazságtartalma kiderítésére is vizsgálat keretében van mód, ami végül bíróságon is megtámadható.

Gulyás szerint fontos tanulsága a járványnak, hogy az aktív kórházi ágyak jelentős részét korábban rehabilitációra használták. Szerinte ezt át kell gondolni, s szakemberek bevonásával megvizsgálni, mit lehet tenni a hazai rehabilitációs ágyak számának növelése érdekében.

Igazolódni látszanak az előzetes modellszámítások

A csütörtöki adatok ismertetése után Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján elmondta. több napja jelentősen csökken az új fertőzöttek száma és nő a gyógyultaké. Az aktív fertőzötteknek most kb. fele van kórházban; az előzetes modellszámítások és járványügyi becslések beigazolódni látszanak.

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés