hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Pergőtűz a Gyermekrák Alapítványra (FRISSÍTVE: már a Fidesz is...)

Reggel még csak cikk született a Gyermekrák Alapítvány mentőhasználatáról, délután kormánypárti fiatalok már az "alapítványmaffia" felszámolását követelték, s estére a szaktárca is „hadat üzent” az alapítványnak.

Kedd reggel az Index azt írta: "mentős körökben jó ideje terjed a pletyka", hogy a Gyermekrák Alapítvány "Gyermekmentő" feliratú Mercedesével reggelente maga Balogh István, az alapítvány elnöke furikázik otthona és a belváros között. A portál újságírója többször is a tanúja volt, hogy Balogh az adományokból vásárolt betegszállítóval teszi meg a távot budaligeti villája és az alapítvány VIII. kerületi, Rákóczi téri irodája között. Kérdésüke az elnöke  azt mondta, hogy a betegszállítót néha "közérdekű ügyintézésre" is igénybe veszik, de magáncélra soha nem használják.

Az esetből délutánra politikai ügy lett, a Fidelitas közleményben kommentálta az esetet: "ennél már nincs lejjebb" - írták. Hozzátéve: egyre többször derül ki, hogy "szánalmas ügyeskedők egy karitatív ügy mögé bújva verik át a jóhiszemű adakozókat".  A Fidelitas felhívta a kormányt, hogy a leghatározottabban lépjen fel az "alapítványmaffia" felszámolása érdekében.


Estére - az MTI megkeresésére -  megszólalt az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) civil kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára is: "Végre elérkezett az idő, hogy ténylegesen a beteg gyermekek gyógyítását segítse" a Gyermekrák Alapítvány, "nem mindenféle humbug, ámde jól hangzó célok meghirdetésével" – idézte a távirati iroda Latorcai Csabát.

Álláspontja szerint "jó lenne, ha végre a rákos gyermekek gyógyítását segítenék az ilyen járművekkel és nem a luxust". Azt mondta: a Gyermekrák Alapítvány is azon szervezetek közé tartozik, amelyek több 10 millió forintot költöttek eddig reklámra, miközben arányaiban jóval kevesebbet valódi célokra. A helyettes államtitkár emlékeztetett, hogy az Országgyűlés, illetve a tárca számos döntést hozott annak érdekében, hogy az ügyeskedéseket kizárják.

Az egyik döntés értelmében 2014-től már nem tartalékolhatnak a civil szervezetek, vagyis egy év alatt el kell költeniük a tárgyévi támogatást. Latorcai Csaba hangsúlyozta, hogy nem gyűjthetik a személyi jövedelemadó egy százalékának felajánlásából beérkezett támogatásokat évekig például gyermekrák kórház építésére.  "Jól hangzó lufikat eregetnek", amihez sok pénz szükséges, ennek kamataiból pedig mostanáig kényelmesen meg tudtak élni - tette hozzá.

Egy másik döntés nyomán, ugyancsak jövő évtől a kapott egy százalékok legfeljebb 25 százalékát, de legfeljebb 25 millió forintot fordíthatnak saját működésükre. A reklám- és marketingkiadásokat pedig 10 százalékban, de legfeljebb évi 10 millió forintban maximalizálják 2014-től. A helyettes államtitkár szerint "a valódi jótékony céloknak nincs szükségük külön reklámra". Álláspontja szerint mindenki ismeri azokat a megbízható szervezeteket, amelyek valóban a társadalom számára hasznos tevékenységet folytatnak. A Gyermekrák Alapítványnak el kell költenie az eddig felhalmozott több mint 1 milliárd forintot - tette hozzá.

FRISSÍTÉS (2013.12.18. 13:46):

Az egészségügyi államtitkárság szerdán sajtóközleményben tudatta, hogy januártól nekilátnak kidolgozni a Semmelweis Garancia védjegyet, amely „a transzparens adományozást és a szolidaritási hiénák kiszűrését” segíti majd.

FRISSÍTÉS (2013.12.18. 18:07):

Az Index folytatja: cikkük szerdai, második részében a Gyermekrák Alapítvány gazdálkodásával, az általa nyújtott támogatásokkal, illetve az elnök életkörülményeivel foglalkozik.

FRISSÍTÉS (2013.12.19. 21:21):

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: nemcsak felháborító, hanem egyenesen visszataszító, morálisan elfogadhatatlan a Gyermekrák Alapítványt vezető Balogh István viselkedése. Közölte: a rendőrség mielőbbi vizsgálatát követelik, sőt szerintük minden illetékes hatóságnak, az ügyészségnek, illetve az adóhatóságnak is, a lehető leghatározottabban kell fellépnie az ügyben.
A Fidesz a történtek miatt szigorítani akarja a vonatkozó jogszabályokat. A jogszabály-módosítások irányát firtató kérdésre a Fidesz kommunikációs igazgatója azt válaszolta, hogy szerinte az alapítványi bevételek elköltésének szabályait kellene áttekinteni.

(forrás: MTI, Index)
hirdetés

Könyveink