hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Pénzt és tanácsot is vitt Zombor a Merényibe

Augusztus 8-ig kell azt az intézkedési tervet elkészítenie a budapesti Merényi kórháznak, amelynek végrehajtásával javulhatnak a betegek körülményei – jelentette az MTI az egészségügyi államtitkár látogatása nyomán.

Az intézmény pszichiátriai osztályán tett hétfői látogatásán Zombor Gábor javasolta azt is, hogy a legsürgetőbb felújításokon túl hozzanak létre egy, a demens betegek elhelyezését biztosító részleget az intézményen belül. Az infrastrukturális beruházásokra - amelyek közé a tető és a zárt pszichiátriai osztály vizesblokkjainak felújítása és a betegek nemek szerinti elkülönítése, az akadálymentesítés, illetve a használati tárgyak cseréje tartozik - 40 millió forintot biztosít vis maior keretből a kormány - erről tájékoztatta a kórház vezetőit az államtitkár, aki egy ombudsmani jelentés napvilágra kerülése után járt az intézményben .

A demens-részleg létrehozására vonatkozó koncepciót is mielőbb elkészíti az intézmény, de csak a szakmai koncepció kidolgozása után tudnak arra pontos költségvetést készíteni - mondta el Kálmánné Juhász Ilona gazdasági igazgató.

Zombor Gábor emlékeztetett, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézetnek (ESZSZK) van egy teljes körű felújítási terve, aminek az aktualizálását kérte az államtitkár a kórház vezetésétől. Ez egy teljes felújítást foglalna magában, egy telephelyre költöztetést, azonban ehhez a pénzügyi fedezetet egyelőre nem áll rendelkezésre - tette hozzá az államtitkár.

Gazdag Gábor, a Pszichiátriai és Addiktológiai Centrum főorvosa arról beszélt, hogy az ombudsmani jelentésben is megfogalmazott szakemberhiánnyal folyamatosan küzdenek, de ez nem specifikus, hanem ágazati probléma. Az intézmény folyamatosan keres munkaerőt, az álláshirdetésekre azonban kevesen, vagy szinte senki nem jelentkezik.

Az alapvető jogok biztosa júniusban készített jelentést az ESZSZK Merényi Gusztáv Kórház telephelyén, a Pszichiátriai és Addiktológiai Centrumban tapasztalt helyzetről, majd tett ajánlásokat. A centrum 294 ággyal működik, és mind a pszichiátriai, mind az addiktológiai részlegen aktív és rehabilitációs ellátás is folyik. Az OPNI és a Bajcsy Kórház pszichiátriájának bezárása után a már akkor is zsúfolt intézménynek további 160 ágyat kellett biztosítania a betegek ellátása érdekében.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink