hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Példás szigort vár a kamara a bíróságoktól

Szigorú ítéletet várna a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) minden olyan ügyben, amikor közfeladatot ellátó egészségügyi dolgozót ér támadás - írja a Magyar Hírlap.

A köztestület emellett egyetért az Országos Mentőszolgálat döntésével, hogy minden atrocitás esetén azonnal rendőri feljelentést tesz, és az elkövetőkkel szemben a lehető legszigorúbb büntetési tétel alkalmazását kéri. A mentőtisztek és -ápolók szakmai képviseletét ellátó MESZK azért is támogatja a mentőszolgálat lépését, mert – mint Balogh Zoltán elnök elmondta – ezek a szakemberek legtöbbször nyilvánosan kénytelenek elszenvedni támadásokat.

A köztestület már korábban is kezdeményezte, hogy a pedagógusokhoz hasonlóan az egészségügyi dolgozók is fokozott törvényi védelmet kapjanak.

Annak ellenére, hogy drogosok, részegek nem egyszer testileg is bántalmazzák az egészségügyi dolgozókat, ők a Btk. 2010-es módosításakor nem kaptak nagyobb védelmet. Az érdekvédők viszont nem tettek le arról, hogy visszaállítsák a szakma presztízsét. 2010 nyarának elején a parlament a büntető törvénykönyv szigorításáról döntött, mivel hazánkban elharapózódott a pedagógusok bántalmazása. Ezt hallva, azonnal lépett a Magyar Orvosi Kamara (MOK), a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) és a Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége (FAKOOSZ) is. Mindannyian fokozott büntetőjogi védelmet kértek, valamint azt, hogy az Országgyűlés ne csak a pedagógusok védelmében módosítsa a böntetőtörvénykönyvet.

A helyzetet végül decemberben az egészségügyi „salátatörvény” rendezte. Eszerint az egészségügyi dolgozó közfeladatot ellátó személynek minősül. Bűntettet követ el, aki őt erőszakkal, fenyegetéssel akadályozza, esetleg bántalmazza. A büntetés akár három év szabadságvesztés is lehet. Balogh Zoltán szerint már az első feljelentés esetén precedensértékű ítéletet kellene hozni a további atrocitások megelőzése érdekében.

(forrás: MedicalOnline, Magyar Hírlap)
hirdetés

Könyveink