hirdetés
hirdetés
2024. május. 09., csütörtök - Gergely.
hirdetés

Parkolj és fizess!

Egyre több kórház kér pénzt a behajtásért

Alig akad egészségügyi intézmény Magyarországon, ahol nem okoz gondot a dolgozók vagy a betegeket szállító hozzátartozók autóinak parkolása. Bár az ombudsman elvben precedens értékű ajánlást tett, Veszprémben májusban döntöttek a díjszedésről, ami az orvosok demonstrációjához vezetett.

Miután az állampolgári jogok országgyűlési biztosa egy bejelentés után kifogást emelt, a Kaposvári Városi Kórház ingyenessé tette a betegek és látogatók parkolását az intézmény területén. Így már nem kell 500 forintot fizetni a behajtásért. Az ombudsmanhoz egy fiatalember fordult, miután a kapunál – a főigazgató utasítását követve – 500 forintot kértek tőle azért, hogy bejusson az udvarra autójával, amelyben beteg rokonát vitte a kórházba. Lenkovics Barnabás megállapította, hogy „az intézmény főigazgatói utasítása előidézi az Alkotmányban biztosított lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való joggal összefüggésben az egészségügyi ellátáshoz való jog sérelmének a közvetlen veszélyét, továbbá azáltal, hogy fizetési kötelezettséget csak jogszabályban lehet előírni, sérti a jogállamiság elvéből fakadó jogbiztonsághoz való jogot.”

Hiába született meg azonban az ombudsmani állásfoglalás, a kórházi parkolás – úgy tűnik – folyamatos problémaforrás. A veszprémi kórház orvosai május közepén autóikkal zárták el a városba vezető Füredi út egyik sávját, mert a képviselő-testület úgy döntött, parkolási díjat szed az intézmény sorompóval lezárt parkolójában. A kórház előtti úton a dolgozók többségének eddig is fizetnie kellett, az 1200 munkatárs közül ugyanis nem jutott mindenkinek hely a 65 férőhelyes parkolóban. Dávid Gyula, a kórház adjunktusa, a demonstráció szervezője szerint most azonban mindenkit megfosztottak az ingyenes parkolástól. A döntés ellen 600 aláírás összegyűjtésével korábban már tiltakoztak a városházán, de nem jártak eredménnyel. A demonstrálók szerint a betegek is rosszul járnak a döntéssel, hiszen akik például művesekezelésre szorulnak vagy a baleseti ambulancián várakoznak, állandóan szaladgálhatnak ki az utcára, hogy jegyüket meghosszabbítsák. A parkoló az önkormányzat tulajdona, a város 25 parkolójegyet ajánlott fel a kórháznak kedvezményes áron – összesen 250 ezer forintért.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Vajta Zoltán
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés