hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Paracetamol (acetaminophen) és autizmus, hiperaktivitás

Az anya terhesség alatti paracetamol-használata növeli a gyermeknél az autizmus spektrum zavar tüneteinek kialakulási esélyét és a figyelmi problémák, valamint a hiperaktivitás kialakulásának kockázatát.

Az International Journal of Epidemiology című szaklapban megjelent tanulmány szerint az állapotos nők között gyakori a paracetamol (acetaminophen) fogyasztás, azonban a terhességük alatt ezt a láz- és fájdalomcsillapítót fogyasztó nők fiúgyermekei körében megnő az autizmus spektrum zavar tüneteinek kialakulási esélye, és mindkét nemű gyermekek esetében 30%-kal megnő a figyelmi problémák, valamint a hiperaktivitás kialakulásának kockázata.

Az Acetaminophen use in pregnancy and neurodevelopment: attention function and autism spectrum symptoms című spanyol tanulmány szerzői (Claudia Avella-Garcia és munkatársai) 2644 anya-gyermek párt vontak be prospektív születési kohorsz vizsgálatukba még a terhesség során. Az anyák gyógyszerfogyasztásával kapcsolatos kérdőíveket a terhesség 12. és 32. hetében rögzítették interjúk során. Az első interjúban rákérdeztek, hogy az anya fogyasztott-e bármilyen gyógyszert a terhesség előtti 1 hónaptól kezdve, illetve a terhesség alatt. Pozitív válasz esetén rákérdeztek a gyógyszer nevére, dózisára, a használat időtartamára, a terhesség korára a használat idején, és a fogyasztás indikációjára. A második interjú során a 12. terhességi hét utáni gyógyszerfogyasztásra kérdeztek rá. A paracetamol-használat gyakoriságát a következőképp rögzítették: soha, ritkán, gyakran/folyamatosan.

A megszületett gyermekeket 1 és 5 éves korukban vizsgálták meg (a vizsgálatba bevont 2644 anya-gyermek párból a gyermekek 88, illetve 79,9%-át). Az 1 éves korban vizsgált gyermekek 43%-a, míg az 5 éves korban vizsgáltak 41%-a esetében fogyasztott az anya valamennyi paracetamolt a terhesség első 32 hete során. Öt éves korukban azok a gyermekek, akiknek anyja a terhesség során paracetamolt fogyasztott, nagyobb eséllyel voltak hiperaktívak vagy túlzottan impulzívak. Azok a gyermekek, akiknek anyja a terhesség során gyakran fogyasztott paracetamolt, különösen rosszul teljesítettek a figyelmi képességet, az impulzivitást és a vizuális feldolgozás sebességét mérő számítógépes teszteken.

A gyakori paracetamolfogyasztó anyák fiúgyermekei több olyan tünetet mutattak, amelyeket az autizmus-spektrum zavarba sorolnak. Claudia Avella-Garcia nyilatkozata szerint habár a vizsgálat során a kutatók tüneteket mértek és nem diagnózist állítottak fel, kijelenthető, hogy minél több tünettel rendelkezik egy gyermek, annál rosszabb az állapota, illetve az életminősége, még abban az esetben is, ha a tünetek nem olyan súlyosak, hogy az idegrendszeri fejlődési betegség diagnózis megállapítható legyen.

A kutatók megpróbáltak racionális magyarázatot adni arra, hogy mi módon akadályozza a paracetamol a magzatok idegrendszeri fejlődését. Mint elmondják, a paracetamol az agyi endokannabinoid receptorokra hatva befolyásolhatja a neuronok érését és egymás közti kapcsolataik kialakulását, továbbá módosíthatja az immunrendszer fejlődését is, valamint az is elképzelhető, hogy egyes magzatok esetében direkt toxikus hatással bír, mivel a felnőttekhez képest a magzatnak valószínűleg eltérő a paracetamol-metabolizáló képessége. A fiúk agya a fejlődés korai időszakában valószínűleg sérülékenyebb és érzékenyebb a káros behatásokra, mint a lányoké, teszi hozzá Claudia Avella-Garcia, és mint kifejti, az autizmus tüneteinek fiúknál való megjelenése hátterében androgén endokrin diszrupció állhat.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés