hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Ötven felett is lehet agyra gyúrni

Újabb három tanulmány jutott arra a megállapításra, hogy a testmozgás idősödő korban némiképpen véd a szellemi hanyatlástól és a memóriavesztéstől – adta hírül az MTI.

Az eredményekről az amerikai Alzheimer Szövetség Vancouverben megrendezett nemzetközi konferenciáján számoltak be.

Az egyik tanulmányba 120 idős embert vontak be három amerikai egyetem kutatói. Az ülő életmódot folytató önkénteseket két csoportba osztották, az egyik csoport hetente háromszor 30-45 percet gyalogolt közepes tempóban, míg a másik tagjai nyújtó- és tónusgyakorlatokat végeztek. Egy év elteltével a gyalogló csoport tagjainál a memóriáért felelős agyterület a mágneses rezonanciás felvételek szerint 2 százalékkal nagyobb lett, miközben a másik csoport tagjainál ugyanennek az agyterületnek a mérete 1,5 százalékkal kisebbedett.

50-55 év fölött az emberek évente 1 százalékot veszítenek átlagosan agytérfogatukból - mutatott rá Kirk Erickson kutatásvezető, a Pittsburghi Egyetem munkatársa. A mért eredmények viszont arra utalnak, hogy az agy hippokampusz nevű területe - amely a memóriafunkciókban vesz részt - egész életünk során megőrzi rugalmasságát. A kutató hangsúlyozta, hogy az agy zsugorodását vissza is lehetett fordítani, és a memóriateszteken is jobban szerepeltek egy év elteltével a testmozgást végző emberek. A memóriateszteken mutatott teljesítmény javulása azokra is érvényes volt, akik a nyújtógyakorlatokat végezték. Erickson szerint a különböző típusú gyakorlatok más-más agyterületre lehetnek jó hatással.

A Brit-Columbiai Egyetem és az Illinois-i Egyetem kutatói 86, a hetvenes éveiben járó nőnél éppen ezt az elméletet tesztelték. A tanulmányba bevont nőknél már jelentkeztek a szellemi hanyatlás kezdeti jelei. A résztvevőket három csoportba osztották, az egyik csoport tagjai hetente kétszer gyalogoltak, a másik csoportban súlyzókat emelgettek, míg a harmadikban egyensúlygyakorlatokat végeztek. Fél év elteltével a súlyt emelő csoport tagjainak sokkal jobban javult a teljesítménye a memóriateszteken, mint a másik két csoport tagjainak. A gyaloglók körében viszont az egyensúly, a mozgékonyság és a szívérrendszeri kapacitás javult a többieknél nagyobb arányban.

Japánban végezték azt a harmadik tanulmányt, amelybe 47 idős embert vontak be, akiknél már enyhe szellemi hanyatlás jelentkezett. A csapat egyik fele hetente kétszer másfél órát mozgott felügyelet mellett, míg a másik fele oktatást kapott az egészséges életmódról. Az egy éven át tartó tréningben erősítés, aerob és egyensúlyt javító gyakorlatok egyaránt voltak. Mindkét csoport tagjainál javult a memóriatesztek eredménye, de a testmozgást végzőknél látványosabb volt a javulás.

A tanulmányokról a HealthDay című ismeretterjesztő portál számolt be.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink