hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Könnyebb lehet az Alzheimer-kór diagnózisa

Júniustól egy agyi képalkotó módszer hozzájárul majd ahhoz, hogy az Egyesült Államokban pontosabban tudják felállítani az Alzheimer-kór diagnózisát. Az USA Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA) ugyanis nemrég engedélyezte egy olyan sugárzó festék használatát, amely az agyban az amiloid plakkokhoz, az Alzheimert-kórt kísérő jellegzetes elváltozásokhoz kötődik.

Mindeddig csak a beteg halála után lehetett kimutatni, hogy felhalmozódtak-e amiloid plakkok az agyában. Mostantól fogva azonban az élő betegben is megállapítható lesz ez a gyengén radioaktív festék segítségével. A festék ugyanis az amiloid plakkokhoz kötődik, és jelenléte és mennyisége PET vizsgálattal kimutatható. Az FDA hozzájárult, hogy ezzel a módszerrel becsüljék fel a plakkok mennyiségét az olyan emberek agyában, akikben a kognitív hanyatlás jelei mutathatók ki. Ha az orvosok rendelkezni fognak ezzel az információval a feledékeny, konfúzus és egyéb neurológiai elváltozásokban szenvedő betegek esetében, ez megkönnyíti számukra a diagnózis felállítását.

Bár a kutatók nem tudják ma sem, hogy a plakkok okozzák-e az Alzheimer-kórt, annyi bizonyos, hogy a plakkok erősen korrelálnak a demencia tüneteivel. Azokban az idős emberekben, akikben jelen vannak a plakkok, gyorsabb a mentális hanyatlás, mint azokban, akikben nincsenek. És bár az Alzheimer-kór kezelése még mindig megoldatlan, az olyan diagnosztikus eszközök, mint a plakkokat „megfestő” festék segíteni fogja az orvosokat abban, hogy elkülönítsék az Alzheimer-kórosokat azoktól a betegektől, akikben más oka van a mentális hanyatlásnak.

Agyak a PET-en

Mint dr. Liana Apostolova, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem Alzheimer specialistája mondta: „Egy pozitív PET scan megerősíti az Alzheimer-kór diagnózisát, és hasznos lehet az olyan betegek esetében, akikben szokatlan formában jelentkezik a betegség, illetve azokban a betegekben, akikben a tünetek más oknak tudhatók be, például gyógyszermellékhatásnak vagy depressziónak. Ha a kognitív romlás pusztán a depresszió következménye, akkor a negatív amiloid scan nagyban segíti ennek kimutatását”.

Az új festéket és más, a plakkokat kimutató festékeket a klinikai vizsgálatokban már évek óta használnak, azonban a módszert most először az Eli Lilly tette elérhetővé a klinikai gyakorlatban (a diagnosztikum gyártója a Lilly egyik leányvállalata, az Avid Radiopharmaceuticals) – írja a Technology Review.

Egyes szakértőknek fenntartásaik vannak: úgy gondolják, hogy a festék klinikai alkalmazása túl korai, mivel a plakkok jelenléte nem igazolja az Alzheimer-kór fennállását. Tény, hogy az amiloid lerakódásokat gyakran olyan idős emberekben is meg lehet találni, akiknek mentális képességei teljesen épek, és a plakkok más neurológiai betegségekben is előfordulnak. (Mire elérik 70-es éveiket, az emberek 30%-ában kimutathatók amiloid plakkok.) Az Avid által gyártott festéket ezért csak arra a célra engedélyezték, hogy kizárják vele az Alzheimer-kór fennállását (ha nem találnak plakkokat, akkor az orvos biztos lehet benne, hogy nem Alzheimer-kórról van szó).

Dr. Ronald Petersen, a Mayo Klinika Alzheimer-kór Kutatóközpontjának igazgatója egy másik szempontra hívja fel a figyelmet: arra, hogy a festék alapvető jelentőségű az Alzheimer-kór kezelésére fejlesztett gyógyszerek hatásának vizsgálatában: kimutatható vele, hogy a vizsgálatok kezdetén mely betegeknek vannak plakkjaik és az is, hogy a gyógyszerelés hatására változik-e plakkok mennyisége.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Technology Review)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés