hirdetés
hirdetés
2024. július. 23., kedd - Lenke.
hirdetés

Otthontalanul és betegen

Februárban tíz új háziorvosi centrum nyílik hajléktalanoknak, és a rendelők mellett mozgó orvosi szolgálatok és betegszobák is segítik a fedél nélkül élők gyógyulását. Továbbra is probléma viszont, hogy kevés az ápolást biztosító intézmény, és gyakran nincs hol lábadozniuk a betegeknek a kórházi kezelés után. A szaktárca a közeljövőben teszi közzé a hajléktalanellátási koncepció vitaanyagát.

Egy kormányrendelet módosítása nyomán ettől a hónaptól Budapesten négy, további hat városban pedig egy-egy, kifejezetten hajléktalanokat ellátó háziorvosi rendelő működését finanszírozza kiemelten az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. A rendelőintézetek a nap 24 órájában fogadnak betegeket. Mellettük mozgó orvosi szolgálat is dolgozik (ennek költségeit – részben – ugyancsak téríti az OEP). Ez utóbbival a valóban az utcán élő, szociális ellátást nem igénylő hajléktalanok kezelése is könnyebbé válik. „Elsősorban nem az utcai gyógyítás a célunk, hanem az, hogy visszanyerjük az otthontalanok bizalmát, és ebben nagy szerepük lehet a segítőkész orvosoknak” – mondta lapunknak Vecsei Miklós hajléktalanügyi miniszteri biztos. Kulcskérdés ugyanis, hogy a segíteni szándékozók az utcai szociális munka során kapcsolatot tudnak-e létesíteni a hajléktalannal, kialakul-e az együttműködés, és szükség esetén sikerül-e őt eljuttatni a megfelelő intézménybe.

Non-stop orvosi szolgálat

Az új rendelőket az OEP az ellátás típusának megfelelő átlagfinanszírozáshoz képest csaknem a duplájával támogatja, így tudják fenntartani a munkához nélkülözhetetlen, főként a lábadozást szolgáló betegszobákat is. A hajléktalanokat ellátó szervezetek reményei szerint a rendelők és a betegszobák segítségével megoldódhat azoknak a fedél nélküli embereknek az ellátása, akik „otthonukba bocsáthatók” lennének, ám miután ilyennel nem rendelkeznek, csak az utcára mehetnének, ahol viszont igencsak kérdéses a felépülésük. Ezek az intézmények arra is lehetőséget nyújtanak, hogy néhány napig megfigyeljék a pácienseket, és ha szükséges, továbbküldjék őket valamelyik kórházba.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Virág Tamás
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés