2024. április. 19., péntek - Emma.

Ott eredményes az oltás, ahol bíznak az államban az emberek

A közép- és kelet-európai, illetve nyugat-balkáni országok lakosságának mindössze 37 százaléka lenne hajlandó beoltatni magát, írja a Napi.hu.

Az emberek több mint egyharmada hisz az új típusú koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos összeesküvés-elméletekben, a régió lakosságának mindössze 37 százaléka lenne hajlandó beoltatni magát a Covid-19 ellen, közben az arány 53 százalék azok között, akik bíznak a közintézményekben – derül ki a Napi.hu szerint a Globsec Trends 2020-as kiadása kilenc közép- és kelet-európai, illetve nyugat-balkáni országban készített közvélemény-kutatásából.

Az eredmény rámutat, mennyire létfontosságú a jó kormányzás, illetve a lakosság és az állami intézmények közötti bizalom kiépítése. A közhatalmi szerveknek javítaniuk kell stratégiai kommunikációjukat, és mindent meg kell tenniük, hogy javítsák a beléjük vetett bizalmat" – foglalta össze a jelentés lényegét az egyik szerző, Miroslawa Sawiris, a Gobsec kutatója. A felmérésből az látszik, hogy az emberek minél jobban bíznak az államban, annál könnyebben elfogadják, hogy egy oltás jó nekik.

Magyarországon az állami szervekben bízó emberek 52 százaléka véli úgy, hogy beoltatja magát koronavírus ellen, míg csak 45 százalék tenné meg ezt a teljes lakosságon belül. Érdekesség, hogy Romániában előbbi csoport 67, a teljes populáció 45 százaléka adatná be a vakcinát. Régiós szinten mindenhol igaz, hogy a leginkább az idősek (65 évnél öregebbek) és a 18-24 évesek oltatják be magukat.

(forrás: Napi.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés