hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Öt éven belül jöhet a mesterséges hasnyálmirigy

Öt éven belül engedélyezhetik az 1-es típusú cukorbetegségek számára készült mesterséges hasnyálmirigy alkalmazását. Legalábbis ezt remélik az eszköz kifejlesztésével foglalkozó kutatók, akik eredményeikről a hét végén számoltak be az Amerikai Diabétesz Szövetség philadelphiai találkozóján.

Az 1-es típusú diabétesz olyan autoimmun betegség, amelynél a szervezet immunrendszere egészséges sejtek ellen fordul, megtámadja a hasnyálmirigy béta-sejtjeit, ezzel tönkreteszi a test inzulintermelő képességét. Az inzulin nélkülözhetetlen az élelemből származó szénhidrátok lebontásához.

A cukorbetegség e típusánál fecskendővel vagy bőr alá ültetett apró katéteren át kis méretű pumpával juttatják a beteg szervezetébe az inzulint. Mindkét technikával az a probléma, hogy a páciensnek kell megbecsülnie, mennyi inzulinra van szüksége attól függően, hogy mennyit evett, illetve mennyi testmozgást végzett.

A túl sok inzulin túlságosan csökkentheti a vércukorszintet, ami hipoglikémiához, a páciens ájulásához, akár halálához vezethet. A túl kevés inzulin viszont nem eléggé csökkenti le a megemelkedett vércukorszintet, ami hosszabb távú szövődményeket okoz, szem- és veseproblémáat, szívbetegséget idézhet elő.

Egy mesterséges hasnyálmirigy megoldhatná ezeket a gondokat, mert zárt rendszerben, folyamatosan méri az aktuális vércukorszintet, és számítógépes algoritmus segítségével kiszámítja, hogy az adott időpontban mennyi inzulin adagolására van szükség.

A HealthDay című ismeretterjesztő portál szerint a Bostoni Egyetem, a Harvard Egyetem és a Massachusettsi Általános Kórház munkatársai olyan mesterséges hasnyálmirigyet fejlesztettek ki, amely az inzulinon kívül a glükagon nevű hormont is zárt rendszerben, szükség szerint adagolja. A találkozón bemutatott zsebméretű eszköz klinikai próbái Edward Damiano, az eszköz egyik kifejlesztője szerint biztatóak.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés