hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Új fegyver a hasnyálmirigyrák ellen?

Cambridge-i kutatók új fegyvert találtak a hasnyálmirigyrák ellen; a kísérleti szer első klinikai próbái ígéretes eredményeket mutatnak – közölte a BBC hírportálja.

A gemcitabine nevű kemoterápiás hatóanyagot az MRK003 jelű kísérleti szerrel kombinálva állatkísérletekben sikerült elpusztítani a daganatos sejteket. Cambridge-ben jelenleg is zajlanak a kombinált kezelés első humán próbái.

A Cancer Research UK elnevezésű brit rákkutatási szervezet egyik prioritásaként kezeli a hasnyálmirigyrák terápiájának kutatását, mert ennek a ráktípusnak még ma is igen alacsony a túlélési aránya. Évente mintegy 8 ezer embert diagnosztizálnak Nagy-Britanniában a daganatos betegséggel, amely az ötödik a rákos halálozási okok listáján.

A diagnózistól számítva hat hónapon belül meghal a páciensek jelentős hányada, a betegek csupán 16 százaléka él még egy évvel a hasnyálmirigyrák megállapítását követően Angliában.

Duncan Jodrell professzor vezetésével összesen hatvan előrehaladott hasnyálmirigyrákban szenvedő páciens részvételével zajlanak a kísérleti szer I-es és II-es fázisú klinikai próbái.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink