hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.

Lázár szerint is van vastagbélszűrés

92 ezer vastagbélrák-szűrés történt 2017-ben – szögezte le határozottan Lázár János a 111. Kormányinfón.

Forrásvesztés veszélye 2022-ig nem fenyeget – így reflektált a Miniszterelnökséget vezető miniszter a 111. Kormányinfón az országos vastagbélszűrés bevezetését firtató kérdésre. Lázár János szerint hét regionális centrumban és három megyében mintaprogramszerűen folyik a projekt.

Mint azt a MedicalOnline-on elsőként megírtuk, az EFOP-1.8.1–VEKOP-15-2016-00001 azonosító számú „Komplex népegészségügyi szűrések” elnevezésű kiemelt projekt, amely célul tűzte ki a szervezett vastagbélszűrés országos kiterjesztését, eddig csak részben valósult meg. Az indulást tavaly őszre, később januárra, majd márciusra halasztották, ám ez elmaradt. Bár az uniós támogatásért cserébe a kormány vállalta, hogy 2018. november 30-áig 75 000 fő szűrését elvégzik, a kitek és borítékok közbeszerzésére – ezeket majd a programban résztvevő háziorvosoknak kell kiosztaniuk a praxisukba tartozó, 50–70 év közötti pácienseknek – csak február 20-án írták ki a pályázatot.

Ez utóbbi tényt maga a miniszter is megemlítette a Kormányinfón, ahogyan azt is, hogy 2200 háziorvos oktatása is zajlik. Ez utóbbi annyiban igaz, hogy tavaly szeptemberben – amikor a programba jelentkező praxisokban már a minták beküldésére szolgáló kiteket és borítékokat várták – valóban online tanfolyamra kaptak meghívást az orvosok, ez később le is zajlott. Azonban elmaradt azoknak a szerződéseknek a megkötése, amelyek hiányában a praxisok nem kaphatják meg azt az 1000 forintot sem, amely beküldött mintánként jár nekik az uniós forrásból.

Továbbra is nyitott a kérdés tehát, hogy a szűréshez szükséges eszközök és szerződések híján hogyan folyhat a szervezett szűrés.

Valószínűsíthető, hogy amikor a miniszter 92 ezer tavalyi vastagbélszűrésről beszélt, a NEAK által finanszírozott kolonoszkópos vizsgálatok számát említette, ahogyan az egészségügyért felelős államtitkárság is ezzel a csúsztatással igyekezett magyarázni a program késlekedését.

Ez egy nehéz kérdés – magyarázta tovább a miniszter, aki szerint az országos szűrés beindítását az nehezíti, hogy a háziorvosok és a polgárok együttműködése is szükséges hozzá.

Bérről és oltásról

A kormány szívügye az egészségügyi dolgozók és az orvosok bérének emelése – reflektált a miniszter arra a felvetésre, hogy sztrájkra készül a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ), azonban egyelőre még várják Orbán Viktor miniszterelnök válaszát korábban írt levelükre. Lázár János hangsúlyozta, a kabinet ülésein állandó téma az egészségügyiek béremelése, elkötelezettek a folytatás mellett, aminek csak a büdzsé szabhat határt. Nem a szándékkal van a probléma – tette hozzá a miniszter.

Míg a múlt heti Kormányinfón elhangzott, hogy a kormány döntött arról, hogy az év második felében már ingyenesen érhető el a varicella elleni oltás, Lázár János most pontosított: 2019. január 1-jétől lesz térítésmentes a vakcina.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink