hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Orvosok gyógyítanak érvényes engedély nélkül

Mint arról a MedicalOnline korábban beszámolt, több ezer orvos dolgozik érvényes működési engedély nélkül. A Magyar Nemzet ma reggeli számában boncolgatja a témát.

Több ezer orvos, fogorvos és gyógyszerész dolgozik érvényes működési engedély nélkül, mert az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal hónapokat késik a szükséges dokumentumok kiállításával. Az orvosok állítják: a jogszabály szerint jelenleg nem gyógyíthatnának önállóan, csak felügyelet mellett, ám a hivatal ezt másként látja - írja a Magyar Nezet.

Komoly fennakadást okozhat a betegellátásban, hogy március 31­-ig az orvosok, gyógyszerészek, klinikai szakpszichológusok egy része nem teljesítette az ötévente kötelező továbbképzési rendszerben előírtakat - számolt be a hónap elején a MedicalOnline. Az aktívan dolgozó 34 ezer 500 egészségügyi dolgozó közül 5500 orvos és 979 gyógyszerész nem tudta eddig igazolni, hogy elegendő számú akkreditált képzésen vett részt Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) elnökel. Paphalmi Rita tájékoztatása szerint azok, akik nem tettek eleget a hatályos jogszabály előírásainak, áprilistól csak felügyelet mellett dolgozhatnának. A zavartalan betegellátás garantálása érdekében a tisztiorvosi szolgálat munkatársai június végéig minden érintett esetében külön egyeztetnek a hivatallal, amennyiben úgy vélik: a kötelező továbbképzés elmulasztása miatt nem hosszabbíthatják meg a működési nyilvántartásukat.

A teljes cikket itt találja!

Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivataltól (EEKH)  a cikkre reagálva elmondta: 26415 orvos, gyógyszerész és fogorvos kérte működési engedélye megújítását az év eleje óta, 20922 kérelemnek helyt adtak.

Tájékoztatásuk szerint 1728 kérelmezőt szólítottak fel hiánypótlásra és több mint 3700 kérelmet még nem bíráltak el, de ezek feldolgozása is folyamatban van és július első hetéig megtörténik.

(forrás: MNO, MedicalOnline, MTI)
hirdetés

Könyveink