hirdetés
hirdetés
2024. július. 05., péntek - Emese, Sarolta.
hirdetés

Országhatár, sáv, váltás

Egyszerűbben utazhatunk

Nem felejthetjük otthon útlevelünket a csatlakozást követően sem, ha az Unió valamely tagországába utazunk. Lényegi változásra csak a schengeni egyezményhez történő csatlakozás után, várhatóan 2007-ben számíthatunk: ekkor már megállás nélkül hajthatunk át uniós szomszédainkhoz.

Útlevelünkre tehát (illetve ahol eddig elegendő volt, a személyi igazolványunkra) a csatlakozás után is szükségünk lesz még egy darabig. És bár az EU-zászlóval jelölt zöld folyosón már vámvizsgálat nélkül haladhatunk tovább Ausztria, Szlovákia vagy Szlovénia felé, a várakozást a későbbiekben sem kerülhetjük el teljesen, hiszen a határátkelők felé vezető közutak általában kétszer egy sávosak, így csak közvetlenül a határállomáson tudják különválasztani az uniós és nem uniós polgárokat.

A schengeni egyezményhez Magyarország a legkorábban 2007-ben csatlakozhat, a határőrizeti információs rendszer második ütemét ugyanis 2005-re építik ki az Európai Unió országaiban, ezt pedig még egyéves próbaüzem követi. A második ütem technikai paramétereit csak uniós tagként ismerhetjük meg; ezután derül majd ki, milyen technikai fejlesztéseket kell még végrehajtani a magyar határokon. A külső határállomásokon például olyan berendezésekre van szükség, amelyek a fényképeket és az ujjlenyomatokat egyaránt tudják azonosítani. (Külső határ választja el az uniós tagállamokat a nem uniós országoktól, a belső határ pedig két EU-tagállam között értendő.) Az átkelőhelyek megszüntetése mindazonáltal nem jelenti azt, hogy a határőrség a jövőben már csak a külső határokon tevékenykedik, és belül teljesen megszűnik mindenfajta ellenőrzés. A belső határokat ugyanis úgy kell kialakítani, hogy az ellenőrzés bármikor visszaállítható legyen.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés