2024. április. 23., kedd - Béla.

Orbán Viktor jelentést tett

Közel 70 ezer kórházi ágy, 25 ezer orvosi szolgálatra bevethető ember, és 105 ezer szakdolgozó áll rendelkezésre a tömeges megbetegedések esetén a fertőzöttek ellátására – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök az operatív törzs mai ülését követően.

Tizenkét nappal a rendkívüli jogrend kihirdetését követően az operatív törzs ma reggeli ülésén újabb döntések születtek, ezekről is beszámolt a miniszterelnök hétfő délelőtti sajtótájékoztatóján, ahol emlékeztetett, a veszélyhelyzet kihirdetésére azért volt szükség, mert a szokásos rendben, a megszokott életünk és jogszabályaink keretei között Magyarország kollektív önvédelmét nem tudja megszervezni a kormány.

Szükség esetén a rendelkezésre álló 69 006 kórházi ágy további 252 tábori ággyal egészíthető ki – kezdte a számok sorolását Orbán Viktor. A betegek ellátására 24 643 orvosi szolgálatra bevethető ember áll készenlétben, köztük 19 431 65 év alatti orvos, 4312 rezidens és 690 utolsó éves orvostanhallgató. Szükség esetén összesen 105 ezer egészségügyi szakdolgozó mozgósítható – jelentette a miniszterelnök.

Kedd reggeltől minden intenzív ágy mellett dolgozó orvos és ápoló speciális maszkot kap, azoknak, akik nem intenzívterápiás ellátást nyújtanak, sebészi maszkot biztosítanak. Ugyancsak maszk jár annak a betegnek, akit koronavírus-fertőzés gyanújával szállítanak kórházba – számolt be az operatív törzs készletgazdálkodási döntéséről a kormányfő, jelezve, hogy ebben ésszerűségre van szükség, mert hosszú hónapokig kell kitartania az eszközöknek, felszereléseknek.

A mai napon orvosi maszk 1,5 millió érhető el idehaza, amiből most napi 25 ezer darabot gyártanak, de ez a szám hamarosan felfut 80 ezer darabra. Speciális maszkokból 129 ezer darabos a készlet, védőruhából pedig 170 ezer darab áll rendelkezésre, míg gumikesztyűből 20 millió. Az országban jelenleg 2560 lélegezetőgép van.

Fürkészeket és portyázókat küldtem ki a világ minden tája felé – fogalmazott Orbán Viktor, jelezve azonban, hogy Nyugat-Európában mindenből hiány van, ezért Keleten kötöttek le óriási szállítmányokat, jelenleg tíz repülőgépnyi szállítmányra várunk.

Ma reggel az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma 167 fő volt, és bár a miniszterelnök jelezte, hogy rendelkezésre állnak becslések a valós megbetegedések számáról, amelyek matematikusok, virológusok, és a Semmelweis Egyetem szakértőinek számításain alapulnak, azonban az eredményeket nem árulta el, mondván, hogy a különböző adatok túl széles tartományban szórnak. A laboratóriumi vizsgálattal igazolt betegek közül 27-en tüneteket is mutatnak, de ők valószínűleg meg is gyógyulnak – folytatta Orbán Viktor, és elmondta azt is, kilenc ember van komoly veszélyben a kórházban kezeltek közül. Beszámolt arról is, hogy a Sars-CoV-2 hazai áldozatai között szív- érrendszeri betegek voltak többen a diabétesszel, daganatos megbetegedéssel és vastagbélbetegséggel küszködő páciensek mellett. Átlagéletkoruk 69 év volt.

Orbán Viktor amellett, hogy elmondta, hálásak az egészségügyben dolgozóknak, felszólította őket arra is, hogy tartsák be a munkavégzésre és vezénylésre vonatkozó utasításokat.

A korábban már bejelentett kisvállalkozói adómentességet (KATA) június 30-áig kiterjesztik a humán-egészségügyi-, a járóbeteg-, valamint az idősek és fogyatékossággal élők ellátására – számolt be a miniszterelnök az ugyancsak ma született döntésről.

Készülünk a járvány kibontakozására

A napokban hatványozott növekedésnek nézünk elébe, hamarosan átlépünk a tömeges megbetegedések időszakába. Erről már Müller Cecília országos tisztifőorvos beszélt az online sajtótájékoztatón. Jelezte, most már az ország egész területén előfordul a koronavírus, nincs olyan megye, ahol ne lenne beazonosítottan fertőzött személy. Figyelmeztetett arra, hogy számosan vannak, akik már betegek, de nem mutatnak tüneteket.

Örömmel nyugtázta, hogy az utcákon immár kevesebb az idős ember, és csoportosulások is elmaradtak. Ha ez így marad, sikerülhet elérni egy elhúzódó járványgörbét, megakadályozva ezzel, hogy extrém módon ugorjon meg a COVID-19 betegek száma. Számos intézkedést hoztak annak érdekében, hogy csökkenjen az orvos-beteg találkozások száma, ennek jegyében mától az Országos Mentőszolgálat munkatársai veszik le a mintákat a koronavírus-gyanús emberek otthonában. A pácienseknek, akiknek a fertőzésre utaló tüneteik vannak, továbbra is a háziorvosukat kell megkeresniük telefonon, aki ezt követően infektológus szakorvossal konzultál, és ezt követően dönt arról, hogy szükséges-e kiküldenie a speciális, erre a célra kijelölt mentőegységet a helyszínre küldenie.

Készülünk járvány kibontakozására – folytatta Müller Cecília –, az intézmények kijelölésén túl a betegek ellátását biztosító tervek is készülnek a kórházakban.

A védőeszköz-utánpótlás folyamatos, alapanyagokból, eszközökből egyaránt – mondta kérdésre válaszolva Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti vezetője. A kijárási tilalom bevetését firtató felvetésekre válaszolva jelezte, folyamatosan értékelik a járványügyi helyzetet, számba veszik az erőforrásokat, amelyek segítségével be tudják tartatni a szabályokat, súlyosan kprlátozó intézkedésekről egyelőre nem döntöttek, de – mint az ezredes fogalmazott –, „az ország nem 14 nap alatt esik át a fertőzésen”.

Ha tömegessé válnak a fertőzések, és gócok alakulnak ki, elképzelhető, hogy egy-egy területen korlátozni kell az állampolgárok mozgását – zárta.

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés