hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Ónodi-Szűcs: Akik ma tüntetnek, politikai akcióra próbálják felhasználni az egészségügyi dolgozókat

Az egészségügyért felelős államtitkár szerint aki eredményeket akart elérni az ágazatban, az ott volt a tárgyalóasztalnál, és ennek eredménye lett a napokban bejelentett ágazati bérfejlesztés. Ónodi-Szűcs Zoltán erről az MTI-nek adott nyilatkozatában beszélt.

Emlékeztetett, az egészségügyi dolgozók számíthatnak a kormányra. Azok, akik ma tüntetnek, soha nem a tárgyalás lehetőségét keresték, csak konfrontációra, politikai akcióra próbálják felhasználni az egészségügyi dolgozókat, miközben a kormány kezdettől tárgyal az érdekképviseletekkel és a tárgyalások eredménye az, hogy egy olyan több éves béremelési programot tud indítani a kormány, amelyre a rendszerváltás óta nem volt példa. Az ápolók bére átlagosan 65,5 százalékkal emelkedik, béremelés indul a szakorvosoknál, szakgyógyszerészeknél, több pénzt kapnak a védőnők, háziorvosok és fogorvosok is, tette hozzá.

Kifejtette, a csaknem 100 ezer egészségügyben dolgozót érintő döntés értelmében a szakorvosok és kórházi szakgyógyszerészek alapbére szeptembertől bruttó 107 ezer, 2017 novemberétől pedig bruttó 100 ezer forinttal nő. A rezidensek alapbére jövő novembertől 50 ezer forinttal emelkedik. Az érdekvédelmi szervezetekkel kötött megállapodás alapján az egészségügyi szakdolgozóknál már idén megkezdődik a több éves béremelési program. Elmondta, hogy a szakdolgozóknál szeptembertől új bértáblát vezetnek be. Idén átlagosan 26,5 százalékkal nő az alapbér, jövő novembertől 12 százalékkal, 2018 novemberében és 2019 novemberében pedig 8-8 százalékkal.

Felhívta a figyelmet, hogy az egészségügyi dolgozók béremelése nem most kezdődik. Az elmúlt években az ágazati dolgozók bérrendezésére 300 milliárd forintot fordított a kormány. 2012-ben és 2013-ban két lépcsőben körülbelül 95 ezer egészségügyi dolgozó részesült béremelésben, a két év alatt a kórházakban és szakrendelő intézetekben foglalkoztatottak bruttó keresete átlagosan 27 százalékkal nőtt. Ónodi-Szűcs úgy fogalmazott, meghatározták a jövőbeni kereteket, így a 2012-2013-ban elindult bérfejlesztés ebben az évben folytatódni fog, és a szakdolgozók bére megduplázódik a folyamat végére.

Arra a felvetésre, amely szerint az ápolók, a szakdolgozók nehezményezik, hogy ők kevesebb bérfejlesztésben részesülnek, az államtitkár kifejtette: mindkét bértáblában (az orvosiban és a szakdolgozóiban) differenciált béremelés lesz, az átlagos növekedés mindkét helyen 26,5 százalékos. Az államtitkár hozzátette, a kormány múlt héten döntött az alapellátásban dolgozókról is. Ezen ellátási formában dolgozók 2010 óta 41 százalékos finanszírozási többletben részesültek, ami folytatódik. A háziorvosi praxisok 10 milliárd forint többletfinanszírozást kapnak, a védőnők és fogorvosok is 2-2 milliárd forint többlethez jutnak. Ez a védőnőknek 30-35 ezer forintot, a fogorvosoknak 50-55 ezer forintot jelent havonta. 2017-ben 171 milliárddal többet fordítunk az egészségügyre, emelte ki.

Az egészségügyi ágazatban bevezetni tervezett kancellári rendszerről azt mondta, a célokkal mindenki egyetért, így az ellátás operatív megszervezésével, a középirányítói feladatok decentralizálásával és a háttértevékenységek működtetésének egy helyre rendezésével. Három változatról egyeztetnek, mondta, és ha a kormány dönt valamelyikről, akkor elkezdődhet a konkrét jogszabályalkotás. A kancellári rendszerről szóló előterjesztés koncepcionális döntés, a részletek kidolgozásakor viszont helye van a szakmai vitának, fogalmazott Ónodi-Szűcs Zoltán.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink