hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Ennyi jut idén

Az M1 Aktuális csatorna vendégeként az ágazatvezető arról beszélt, hogy mennyi pénz jut idén az egészségügyre.

Kapcsolódó cikkek

Az idén négymilliárd forinttal kapnak többet az alapellátásban dolgozó védőnők és fogorvosok, a háziorvosi praxisoknak pedig összességében 10 milliárd forint pluszforrást biztosít a kormány – mondta Ónodi-Szűcs Zoltán.

A háziorvosoknak juttatandó tízmilliárd forintos forráson felül kétmilliárd forintot kapnak a védőnők és szintén kétmilliárdot a területi ellátási kötelezettséggel bíró fogorvosok. Az ágazatvezető hangsúlyozta, hogy az államtitkárság álláspontja korábban az volt, hogy mindenki, aki az alapellátásban dolgozik, kapjon pluszforrást, ezért "toldotta meg" a kormány négymilliárd forinttal a finanszírozást.

A háziorvosoknak és a házi gyermekorvosoknak praxisonként – hasonlóan a tavalyi juttatáshoz – átlagosan 130 ezer forinttal jut több havonta, míg a védőnők és az iskolai védőnők esetében 30-35 ezer, a fogorvosok esetében pedig 50-55 ezer forint havi bevételnövekedést jelent majd az emelés – nyilatkozta a szakpolitikus.
A pluszforrás az idén január 1-jétől jár, annak visszamenőleges, egyösszegű kifizetését hamarosan megkezdi az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Az egészségügyért felelős államtitkár beszámolt arról is, hogy az ágazati kollektív szerződésről folyó tárgyalások folyamatosak, annak csak egy része a bérmegállapodás.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink