hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Ónodi: Most fejszével dolgozom, nem szikével

A szakdolgozók bérét növelné legelőször és a lakosság egészségi állapota alapján osztaná újra a kapacitásokat Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár, aki a napi.hu-nak adott interjút.

Az egészségügy világszerte óriási változáson megy keresztül. Nem vagyok jövőkutató, nem tudhatom, milyen irányt vesz ez a fejlődés, de az alapelv, hogy a sürgős beteg a sürgősségi osztályozás szerinti időt várjon, az időre tervezett ellátásban viszont ne legyen egy perc várakozási idő sem. Úgy kell elhelyezni az ellátási pontokat, hogy ez az elv optimálisan teljesülhessen, mondja a beszélgetés során az államtitkár, aki szerint a svájci modellkísérletben bevált kérdőívvel felmérhető az egy-egy praxisba tartozó emberek egészségi állapota, ezen az alapon kell elosztani a forrásainkat. A lakossági állapotfelmérés szerinte az első lépés az optimalizáláshoz.

Szeretné, hogy a háziorvosok a következő 2,5-3 évben szűrjenek át mindenkit, az első felmérés után pedig legalább 3 évente egyszer ismételjék ezt meg. És jó lenne növelni a jelenlegi heti 15 órás rendelési időt is, vélekedik, arra is kitérve, erről is lesz egyeztetés az alapellátók képviselőivel.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár a napi.hu-nak adott interjúban arról is beszél, hogy az alapcsomag meghatározása helyett egyelőre más témák vannak előtérben. "Magánembereként azt gondolom, hogy egészen másként kell tervezni 2018-tól, mint addig. Most fejszével dolgozom, nem szikével, de előkészítetten és átgondoltan. Hiszen az időprés miatt csak erre van lehetőségem. Ezért csak abba fogok belevágni, ami számomra is nyilvánvalóan képes előremozdítani a rendszert. Azt is gondolom, meg kell vizsgálni, hogy a magyar társadalom elég érett-e az alapcsomag elfogadásához. Ez egy kulturális sokk is, mert itt minden mindig ingyen járt. Nem vagyok biztos benne, hogy meg tudja emészteni a magyar ember."

A kancellárokról azt mondja az államtitkár, hogy az adatok ismeretében lesz beleszólásuk az allokációba. Mondhatják például, hogy az egyik kórház sebészei bizonyos napokon menjenek át a szomszédos intézménybe epekövet műteni, ha ott van rájuk szükség. Egyszerűbb őket utaztatni, mint a betegeket. Az orvosoktól is nagyobb rugalmasságot várunk el, egyébként ez jobb helyeken működik is.

Arra a felvetésre, hogy súlyos megállapításokat tett az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a vizsgált kórházakban, az államtitkár azt mondja: szeretnék a közbeszerzéseket tisztává tenni. Az ÁEEK-ben most folyik egy közbeszerzési portál fejlesztése, minden egyes folyamat a neten keresztül fog megvalósulni. Másrészt a kancellária modell is segít, a kancellár jobban kézben tudja tartani az intézményeket, mint a túl messze lévő ÁEEK. Nem jó, ha minden döntést elveszünk az intézményvezetőtől, de értékhatárhoz kötjük. Az online portál használatát a tervek szerint november 1-jétől teszik kötelezővé, olvasható a lapban.

Az interjú a napi.hu-n

 

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink