hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Ónodi: a kormány mindent megtesz az ápolókért

Kossuth Zsuzsanna eszmei örökségének legfontosabb üzenete a mindenkori segíteni akarás, az emberek szeretete és tisztelete.

A kormány mindent megtesz a magyar ápolók megbecsülése érdekében – jelentette ki Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a Magyar Ápolók Napja alkalmából tartott koszorúzási ünnepségen. Az államtitkár a megbecsülés kifejezéseként említette a béremelési programot, az ápolói eszközpark megújítását, a nővérszállók kérdését, valamint az egységes formaruha tervezett bevezetését.

Mint ismeretes, a kormány idén évvégéig 100 milliárd forintot fordít mintegy 97 ezer egészségügyi dolgozó – köztük több mint 79 ezer szakdolgozó és ápoló béremelésére és mintegy 8 milliárd forintot az ápolói eszközpark megújítására.

2014. februárjában az Országgyűlés határozatban mondta ki, hogy „… az ápolói munka megbecsülése érdekében, felismerve és tudva azt, hogy az ápolás presztízsének emelését, az ápolói életpálya fejlődésének előmozdítását minden eszközzel segíteni kell, Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulóját, február 19-ét a Magyar Ápolók Napjává nyilvánítja.” Az emléktáblát 2014 februárjában – az EMMI Arany János utcai épületében – Kossuth Zsuzsanna és a Magyar Ápolók Napja tiszteletére állította a Magyar Ápolási Egyesület és az akkori GYEMSZI Emberi Erőforrás Fejlesztési Főigazgatósága, együtt az Egészségügyi Szakdolgozók XLV. Jubileumi Országos Kongresszusának közönségével. Az egészségügyi szakdolgozók munkája iránti tiszteletünket fejezzük ki azzal, hogy Kossuth Zsuzsannára emlékezve, az ápolói hivatást gyakorlók megbecsülésének jeleként a Magyar Ápolók Napját ünnepeljük.

2017. február 20-án Kossuth Zsuzsanna születésének kétszázadik évfordulója alkalmából az egészségügyért felelős államtitkár, Németh László az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója, Páva Hanna, az ÁEEK Emberi Erőforrás Fejlesztési Főigazgatóságának vezetője és Bugarszki Miklós, a Magyar Ápolási Egyesület elnöke koszorút helyezett el az EMMI Arany János utcai épületében Kossuth Zsuzsanna emléktábláján.

A magyar ápolók példaképének, Kossuth Zsuzsanna eszmei örökségének legfontosabb üzenete a mindenkori segíteni akarás, az emberek szeretete és tisztelete. A beteg ember csak akkor lehet elégedett, ha bízhat az ápolójában, akitől megértést és azonnali segítséget kaphat, ha szüksége van rá. Ebben a szellemben, a törődő, figyelmes, szakmájukat értő ápolók iránti tisztelettel emlékezünk Kossuth Zsuzsannára.

hirdetés

Könyveink