hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

A betegeknél is betegebbek

Helyzetük rosszabb, mint az orvosoké, hangjuk mégis alig hallatszik – írja ápolók napi összeállításában a Vasárnapi Hírek.

A legoptimistább becslések szerint az az OECD-átlaghoz képest 24 ezer ápoló hiányzik a hazai ellátórendszerből. Míg az ideális orvos- ápoló arány 1:4-hez, addig ez nálunk 1:2-höz, azaz fele annyi az ápoló, mint kellene. „Plusz 24 ezer ápolóval már megelégednénk” – mondta a Vasárnapi Híreknek Irinyi Tamás, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) Csongrád megyei elnöke, aki szerint a helyzet egyre romlik.

A fekvőbeteg-ellátásban 12 órát dolgoznak, közben enni sincs idejük, havonta egy szabad hétvégéjük van, nem kapnak erkölcsi, anyagi megbecsülést, ugyanakkor nincs alkalmassági vizsgálat (holott minden segítő szakmában való elhelyezkedésnek ez lenne a feltétele), tehát hígul a szakma” – sorolja a súlyos bajokat Irinyi Tamás. Mindezeknek az a következménye, hogy az ápolók sokszor betegebbek, mint a kórházakban ápolt betegek, 45 százalékuk kiégett, miközben a besorolási bérük a garantált bérminimum környékén mozog, azaz bruttó 161 ezer forint. Vannak olyan 35-40 ágyas belgyógyászati osztályok, amelyeket összesen öt szakápoló lát el, ennek ellenére nagyjából 12 év múlva 35 ezer ápoló fog nyugdíjba menni, az évi utánpótlás pedig annyi, ahányan külföldre mennek dolgozni. Ugyan tavaly szeptemberben a szakdolgozók kétharmadának nőtt a bére, de a januári megemelt garantált bérminimummal ez el is tűnt. „A garantált bérminimum legalább néhány ezer forintos emelése vonzóbbá tehetné a szakmát. Összesen 8-9 milliárd forintra lenne szükség ahhoz, hogy ez a bértábla-összecsúszás korrigálható legyen.

(forrás: Vasárnapi Hírek)
hirdetés

Könyveink