2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Olcsóbb lett, ami egészségtelen

Egy 35 évet vizsgáló tanulmány eredményei szerint a halálozások több mint 60 százaléka az elhízottak csoportjában történt. Az InfoRádió híre.

A világ népességének csaknem egyharmada elhízott vagy túlsúlyos, és egyre többen halnak bele a súlyfelesleg okozta egészségi problémákba – figyelmeztettek kutatók a New England Journal of Medicine című folyóiratban  közölt tanulmányukban. A szakemberek szerint 2015-ben csaknem négymillió ember halt meg szív- és érrendszeri betegségek, diabétesz, a rák egyes típusai, valamint a túlsúllyal összefüggő egyéb betegségek következtében. Mindez azt jelenti, hogy 1990 óta 28 százalékkal nőtt a túlsúllyal kapcsolatos halálozások aránya.

A Washingtoni Egyetem egészségügyi központjának kutatói szerint 2015-ben 2,2 milliárd ember, vagyis a Föld lakosságának 30 százaléka küzdött súlyfelesleggel. Ebből majdnem 108 millió gyerek és több mint 600 millió felnőtt tartozott az elhízott kategóriába, ami azt jelenti, hogy a testtömegindexük meghaladta a 30-at.

A 195 országra kiterjedő és az 1980 és 2015 közötti időszakot vizsgáló tanulmány eredményei szerint – amelyekről az InfoRádió számol be – a halálozások több mint 60 százaléka az elhízottak csoportjában történt.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) szerint az elhízottak aránya folyamatosan növekszik 1980 óta, több mint 70 országban megkétszereződött, a legmagasabb – majdnem 13 százalék – az Egyesült Államokban. Az elhízott felnőttek arányát tekintve Egyiptom vezet mintegy 35 százalékkal. Az urbanizáció és a gazdasági fejlődés nyomán a szegény országokban is egyre nő az elhízottak aránya.

A londoni székhelyű Overseas Development Institute Mexikóban, Brazíliában, Kínában, Dél-Koreában és Nagy-Britanniában végzett felmérése szerint a feldolgozott ételek – többek között fagylaltok, hamburgerek, rágcsálnivalók és csokoládék – ára csökken 1990 óta, míg a friss gyümölcsöké és zöldségeké emelkedik.

(forrás: InfoRádió)

cimkék

hirdetés

Könyveink