hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Az elhízás terhei a dohányzáséval vetekszenek

Az elhízottak száma folyamatosan nő hazánkban, hívják fel a figyelmet, ezúttal a május 20-ai Európai Elhízás Nap alkalmából.

Mivel az elhízást csak úgy lehet kezelni, ha az érintettek egyesítik erőiket és együtt keresik a megoldási lehetőségeket. A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (International Sweeteners Association – ISA) a május 20-ai Európai Elhízás Nap támogatása érdekében csatlakozott a Francia Obezitológiai Szövetséghez (Collectif National des Associations d’Obèses - CNAO).

Ha az elhízás kezeléséről van szó, az egészségesebb testsúlyért tett kis lépések sora jelenti a megfelelő utat. Ugyanakkor továbbra is a megelőzés a leghatékonyabb kezelési mód, valamint egy olyan alapvető stratégia, amelynek lényege, hogy nap mint nap egészséges, kiegyensúlyozott étrenddel és fizikai aktivitással kerüljük el a súlygyarapodást.

„Az elhízás nem csak világszerte, de hazánkban is komoly, ráadásul egyre kiterjedtebb, súlyos egészségügyi következményekkel járó probléma” – hívta fel a figyelmet Halmy Eszter, a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke. Az elmúlt évtizedekben a túlsúly és főleg az elhízás aránya jelentősen megnőtt Magyarországon, különösen férfiak körében. A 80-as éveket követően a sovány és normál testalkatúak aránya 45 százalékról 35-re csökkent, a felnőttkorú elhízottak aránya pedig az 1988-as 16 százalék duplájára nőtt 2014-re.[1] Egy 2015-ös vizsgálat szerint hazánkban a férfiak már 72 százaléka volt túlsúlyos vagy elhízott, a nőknél pedig 64 ez az arány.[2] A legnagyobb arányú túlsúly a felsőfokú végzettségű férfiaknál, a legtöbb elhízott pedig a legalacsonyabb végzettségű nők körében található; a túlsúlyosak és elhízottak aránya az életkorral nő. „Az elhízás nem esztétikai probléma, hiszen népegészségügyi jelentősége és társadalmi terhei napjainkban már a dohányzáséval vetekszenek. A 40. életévben fennálló elhízás akár 6-7 évvel is csökkentheti a várható élettartamot, a túlsúly és az elhízás a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában is jelentős szerepet játszik”– tette hozzá Halmy Eszter.

Édesítőszerek szerepe az elhízás megelőzésében és kezelésében

Az “okos cserék” (smart swaps) – ideértve a cukorral édesített élelmiszerek és italok hasonló, de alacsony kalóriatartalmú édesítőkkel készített élelmiszerekkel történő kiváltását – úgy segíthetnek a cukor- és energiabevitel csökkentésében, hogy a vágyott édes ízről sem kell lemondani.

Tanulmányok tucatjai támasztják alá, hogy ha a cukor kiváltására és a kiegyensúlyozott, mérsékelt energia-bevitellel járó táplálkozásra törekszünk, az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek használata a sikeres stratégia egyik eleme lehet azoknak, akik szeretnének fogyni vagy fenntartani egy egészséges testsúlyt.

Az alacsony kalóriatartalmú édesítőszerek az energia bevitelre, az étrend összetételére és a súlykontrollra gyakorolt hatását bemutató legfrissebb vizsgálati eredmények, valamint az energiamentes édesítőszerek használatát befolyásoló pszichológiai tényezők is szóba kerülnek világszerte elismert szakértők előadásaiban az ISA szimpóziumán, Portóban, a május 17-e és 20-a között megtartandó 24. Európai Elhízás Konferencián, az Európai Elhízástudományi Társaságok Szövetsége (EASO) szervezésében.

[1] Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat, 2014

[2] Rurik, I., Ungvári, T., Szidor, J., Torzsa, P., Móczár, Cs., Jancsó, Z., Sándor, J. [Elhízott Magyarország. A túlsúly és az elhízás trendje és prevalenciája Magyarországon, 2015]. Orv. Hetil., 2016, 157(31), 1248–1255.

(forrás: MedicalOnline, Nemzetközi Édesítőszer Szövetség )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés