hirdetés
2024. április. 17., szerda - Rudolf.

Sikeresen fogyasztottak

Hét százalékkal csökkentette a súlyfelesleggel küzdő 6-12 éves gyermekek számát az MDOSZ GYERE® Programja Dunaharasztiban.

A GYERE®- Gyermekek Egészsége Programban Dunaharaszti városában 3500 gyermek vett részt 0-tól 18 éves korig. A projekt három éve alatt a település összes oktatási és nevelési intézményében, azaz 5 óvodában, 1 gimnáziumban és 3 általános iskolában az egészséges táplálkozásról 8 témakörben, dietetikus szakemberek által tartott 580 foglalkozáson vehettek részt a gyerekek, amelyek korcsoportra lebontva foglalták össze a témákhoz kapcsolódó legfontosabb információkat. A legkisebbeket és szüleiket a védőnőkön keresztül érte el a szakmai szervezet. Közel 300 írásos oktató anyag készült, köztük szülőknek és pedagógusoknak szóló tájékoztatók is. A GYERE® Program Facebook oldalán mintegy 400 poszt született szintén a kiegyensúlyozott táplálkozás népszerűsítése jegyében.

Számos egyéb program – beleértve a mozgást – színesítette a projektet, a szülők pedig a témáról tartott megközelítően 200 szülői értekezleten kívül online dietetikai tanácsadást vehettek igénybe. A három tanéven át a gyakorlatban is megtapasztalhatták a gyerekek, hogy lehet finom az, ami egészséges, hiszen a dietetikus szakemberek az élelmezésvezetővel közösen heti rendszerességgel GYERE menüt állítottak össze a rendelkezésre álló költségkereten belül, amelyet elfogyaszthattak az ovisok és az iskolások a közétkeztetésben. A tanév végeztével Dunaharasztiban záruló program 35 dietetikus, és dietetikus hallgató folyamatos aktív közreműködésével valósult meg.  

 „A program indulásakor tápláltsági állapotfelmérést végeztünk a 6-12 éves korcsoportba tartozók körében. A gyermek kétharmada (64,5 százalék) normál tápláltságú volt, 26,5 százalék túlsúlyos. A 2017 tavaszán lezajlott második mérés szerint – a fenti korcsoportnak megfelelően – a túlsúlyosak 5 százalékkal, az elhízott gyerekek aránya pedig 2 százalékkal csökkent, összességében tehát 7 százalékkal sikerült visszaszorítani a súlyfelesleggel rendelkező gyerekek számát!” – emeli ki a program egyik legfőbb eredményét Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.

„A súlyfelesleggel küzdő gyerekek arányának 7%-os csökkenése azért is figyelemre méltó, mert mindössze 3 év alatt valósult meg, továbbá nemzetközi szinten is jelentős eredmény! Éppen ezért fontos lenne a program további fenntartása és más városokra, településekre történő, esetleg országos kiterjesztése!” – jelentette ki az adatok tükrében dr. Szalay László, Dunaharaszti polgármestere.

(forrás: MedicalOnline, MDOSZ)
hirdetés

Könyveink