hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Olcsó módszert találtak a jó petesejtek kiválogatására

Egy mérföldkőnek számító vizsgálatban az amerikai Yale Egyetem és az angol Oxfordi Egyetem kutatói kimutatták, hogy hogyan lehet megvizsgálni az emberi petesejt kromoszóma-összetételét. Ez a felfedezés lehetővé teszi, hogy a terméketlenség kezelése során elkerüljék a rendellenes, az aneuploid petesejtek felhasználását, és csak olyan petesejteket válasszanak ki, amelyek esetében nagy az in vitro fertilizáció (IVF) sikerének valószínűsége. Az eredményeket a Human Reproduction májusi száma közölte.

Az IVF során csak néhány petesejt alkalmas arra, hogy terhességet hozzon létre, mivel sok petesejt aneuploid, azaz nem a megfelelő számú kromoszómát tartalmazza, hanem annál többet vagy kevesebbet. A nő életkorával párhuzamosan ez a probléma egyre jelentősebbé válik.

A petesejteket ún. kumulusz sejtek veszik körül, amelyek szabályozzák és segítik a petesejt érését. A mostani vizsgálatban dr. Pasquale Patrizio professzor, dr. Dagan Wells és munkatársaik a kumulusz sejtek által expresszált géneket vizsgálták, és kimutatták, hogy a rendellenes petesejt körül levő kumulusz sejtekben a gének egy része kevésbé aktív.

Vizsgálatuk szerint két gén – az SPSB2 és a TP5313 nevű gének – expressziója konzisztensen kevésbé kifejezett a kóros petesejtek körüli kumulusz sejtekben, míg az egészséges, a megfelelő számú kromoszómát tartalmazó petesejteket körülvevő kumulusz sejtekben ugyanezeknek a géneknek az expressziója normálisnak mutatkozott – írja a Science Daily.

„E kumulusz sejt gének azonosítása egy új, noninvazív markere lehet a rendellenes petesejteknek, és ezáltal növelhető az IVF sikerességi aránya. A kumulusz sejtek felhasználhatók arra, hogy megbizonyosodjunk a petesejtek normális voltáról, információt szerezzünk kromoszóma összetételükről, s így csak a megfelelő petesejtet használjuk fel az IVF-hez” – mondta Patrizio professzor. „Lehetőségünk nyílik arra, hogy egy biztonságos, hatékony és olcsó eljárással azonosítsuk az egészséges petesejteket, és ezzel csökkenthetjük a vetélések és a Down-szindróma kockázatát. Mivel ezt a vizsgálatot a megtermékenyítés előtt végezzük el, nem merülnek fel etikai problémák a humán embriók analízisével kapcsolatban” – tette hozzá dr. Wells.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Science Daily)

cimkék

IVF
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink